När man vill övergå från animaliskt pålägg på smörgåsen kan det vara bra att försöka efterlikna det gamla tänket för att vänja sig vid det nya. Därför har jag här tagit fram 2 goda varianter av recept på avokadosmör som är veganskt.
En mjukare och en hårdare variant som även kan användas till grillat.
Recept på 2 varianter av avokadosmör – vegan
Avokadosmör mjuk konsistens
Ingredienser
1 mogen avokado eko
0,5 msk olivolja eko
1 nypa salt eller flingsalt eko
Gör såhär
Ta bort skalet och kärnan från avokadon. Mosa ingredienserna med en stavmixer till en jämn smet. Lägg över smöret i en skål och förvara i kylen. Obs! Smöret mörknar i färgen så är bäst att äta relativt direkt.
Avokadosmör hård konsistens
Avokadosmör hård konsistens
Ingredienser
1 mogen avokado eko
1 dl kokosolja eko
1 finhackad schalottenlök eko
0,5 tsk finhackad chili eko (eller efter smak)
2 tsk pressad lime eko
0,5 tsk olivolja eko
0,5 tsk salt eko
0,5 tsk svartpeppar eko
Gör såhär
Ta bort skalet och kärnan från avokadon. Mixa alla ingredienser. Klicka ut smöret i en lämplig förvaringsburk med lock. Låt stå i frysen i 10 minuter. Ställ sedan in i kylen så att smöret håller sig kylt till servering. Om du vill så går det att byta ut kryddningen, Ett annat förslag är att krydda med vitlök och färska örter.
Avokadosmör som pålägg – vegan (mjukare variant)
Avokadosmör till grillat – vegan (hårdare variant)