Bönstroganoff med blomkåls- och broccolimos- vegan

En lättlagad vegansk vardagsrätt är stroganoff lagat på kidneybönor. Här serverad tillsammans med ett mos på blomkåls- och broccoli stjälkar.

Bönor tillhör familjen baljväxter. Baljväxter innehåller massor med nyttigheter som är bra för oss. De har en unik näringssammansättning då de är rika på mättande protein och fibrer, medan de kolhydrater som finns är komplexa och tar tid att bryta ner vilket i sin tur innebär att vi håller oss mätta längre. Baljväxter innehåller även mycket vitaminer och mineraler, ämnen som vi inte kan bilda i kroppen utan måste få i oss via kosten.

Recept på bönstroganoff med blomkåls- och broccolimos – vegan

Ingredienser

portioner4 portioner

Bönstroganoff

2 paket a´280 g kidneybönor eko (avrunnen vikt 230 g)
1 gul lök eko
olivolja eko att steka i
400 g krossade tomater eko (eller krossa egna)
2 tsk dijonsenap eko (eller efter smak)
0,5 – 1 kruka hackad persilja eko
2 dl kokosgrädde eko eller annan växtbaserad grädde
0,5 msk veggiebuljong eko eller efter smak (motsvarar 0,5 tärning grönsaksbuljong eko)
salt och svartpeppar eko

Blomkåls- och broccolimos
stjälkar och blad från 1 broccoli och 1 blomkål
1 msk olivolja eko
salt och svartpeppar eko

Gör såhär:

Bönstroganoff

  1. Skala och hacka löken.
  2. Häll av spadet från bönorna och bryn bönor och lök i olivoljan.
  3. Tillsätt krossade tomater och dijonsenap.
  4. Rör om och späd med grädden.
  5. Smaksätt med salt, peppar och buljong om man vill.
  6. Koka lätt ett par minuter.
  7. Rör i hackad persilja.
  8. Servera med blomkåls- och broccolimoset alternativt med exempelvis fullkornsris eko, quinoa eko eller durrakorn. Här serverades det även tillsammans med en sallad på spenat, paprika och lite apelsin toppat med solroskärnor och färsk persilja.

Blomkål- och broccolimos

  1. Koka broccoli och blomkål lätt i ca 10 minuter (här användes enbart stjälkar och blad som blivit över från en annan maträtt och att göra mos av detta är ett bra sätt att ta tillvara på hela råvaran). Slängde även i lite brysselkål som fanns hemma.
  2. Mixa sedan broccoli och blomkåls stjälkarna tillsammans med ca 1 msk olivolja i en matberedare eller mixer.
  3. Salta och peppra

 

Bilder på bönstroganoff med blomkåls- och broccolimos- vegan

bönstroganoff vegan
blomkåls broccolimos
bönstroganoff vegan
 

Fler recept på eatclean maträtter hittar du även i min kokbok ”Skapa din hälsa”

Fler recept hittar du i min kokbok ”Skapa din hälsa! 🙂

.