Bönstroganoff med blomkåls- och broccolimos- vegan

En lättlagad vegansk vardagsrätt är stroganoff lagat på kidneybönor. Här serverad tillsammans med ett mos på blomkåls- och broccoli stjälkar.

Bönor tillhör familjen baljväxter. Baljväxter innehåller massor med nyttigheter som är bra för oss. De har en unik näringssammansättning då de är rika på mättande protein och fibrer, medan de kolhydrater som finns är komplexa och tar tid att bryta ner vilket i sin tur innebär att vi håller oss mätta längre. Baljväxter innehåller även mycket vitaminer och mineraler, ämnen som vi inte kan bilda i kroppen utan måste få i oss via kosten.

Recept på bönstroganoff med blomkåls- och broccolimos – vegan

Ingredienser

portioner3-4 portioner

Bönstroganoff

380 g kidneybönor eko (avrunnen vikt 230 g)
1 gul lök eko
olivolja eko att steka i
400 g krossade tomater eko
2 tsk dijonsenap eko
0,5 kruka hackad persilja eko
1 dl kokosgrädde eko eller annan växtbaserad grädde
0,5 tärning grönsaksbuljong eko (om man vill)
salt och svartpeppar eko

Blomkåls- och broccolimos
stjälkar och blad från 1 broccoli och 1 blomkål
1 msk olivolja eko
salt och svartpeppar eko

Gör såhär:

Bönstroganoff

  1. Skala och hacka löken.
  2. Häll av spadet från bönorna och bryn bönor och lök i olivoljan.
  3. Tillsätt krossade tomater och dijonsenap.
  4. Rör om och späd med grädden.
  5. Smaksätt med salt och peppar och eventuellt lite smulor från en buljongtärning.
  6. Koka lätt ett par minuter.
  7. Rör i hackad persilja.
  8. Servera med blomkåls- och broccolimoset alternativt med exempelvis fullkornsris eko eller quinoa eko. Här serverades det även tillsammans med en sallad på spenat, paprika och lite apelsin toppat med solroskärnor och färsk persilja.

Blomkål- och broccolimos

  1. Koka broccoli och blomkål lätt i ca 10 minuter (här användes enbart stjälkar och blad som blivit över från en annan maträtt och att göra mos av detta är ett bra sätt att ta tillvara på hela råvaran). Slängde även i lite brysselkål fanns hemma.
  2. Mixa sedan broccoli och blomkåls stjälkarna tillsammans med ca 1 msk olivolja i en matberedare eller mixer.
  3. Salta och peppra

 

Bilder på bönstroganoff med blomkåls- och broccolimos- vegan

bönstroganoff vegan
blomkåls broccolimos
bönstroganoff vegan
 

Fler recept på eatclean vegan maträtter bland mycket annat hittar du i min kokbok ”Skapa din hälsa”

Fler recept hittar du i min kokbok ”Skapa din hälsa” – just nu på rea! 🙂

skapa din hälsa yvonne hedberg

Rea på kokboken Skapa din hälsa och kakboken Fika eatclean vegan av Yvonne Hedberg

Länk till försäljning av mina kokböcker till reapris

.