Crêpes med champinjonstuvning – veganskt och glutenfritt

Nu går in i svampens tid och vad passar då bättre än att laga crepes med champinjonstuvning.

Tillsammans med en god råkostsallad toppad med lite valnötter och granatäpplekärnor blir detta en mättande och komplett måltid.

Pannkakorna går även bra att äta som vanliga pannkakor.

Receptet är helvegetariskt/veganskt och glutenfritt, äggfritt, mjölkfritt och laktosfritt.

Recept på crêpes med champinjonstuvning – veganskt och glutenfritt

Ingredienser

6 crêpes (2-4 portioner)

Pannkakor
1 dl durramjöl eko
1,5 dl bovetemjöl eko
1 tsk fiberhusk
2 msk sojamjöl eller kikärtsmjöl eko
0,5 tsk salt eko
6 dl havredryck eko
2 msk rapsolja eko
Lite olivolja eko innan varje stekning

Champinjonstuvning

200 gram färska skogschampinjoner eko
1 msk olivolja eko
0,5 msk bovetemjöl eko
1,5 dl havregrädde
en nypa lantbuljong eko (kan uteslutas)
1 vitlöksklyfta eko
0.5 tsk salt eko
0,5 krm svartpeppar eko
1 tsk tamari eko (glutenfri soja)
0,5 kruka finhackad dill eller persilja eko
lite vegansk ost (kan uteslutas)

Råkostsallad

125 g salladsmix med blad och rotsak (jag använde en mix av rättika och tatsoi, röd tatsoi, rättika, grön tatsoi och röd mangold)
1 äpple eko
0,5 dl valnötter eko
0,5 dl granatäpplekärnor eko eller russin eko

Dressing
1 msk äppelcidervinäger eko
1 msk olivolja eko
några droppar från en färsk citron eko
1 krm örtsalt eko

Gör såhär:

Pannkakor

  1. Blanda ihop durramjöl, bovetemjöl, sojamjöl, fiberhusk och salt i en bunke.
  2. Tillsätt hälften av havredrycken och vispa till en jämn smet. Häll sedan i resten av drycken.
  3. Vispa sist i rapsoljan.
  4. Hetta upp pannan med en liten mängd olivolja mellan varje pannkaka. Häll i ett tunt lager och sänk värmen. Beräkna ca 1 dl per pannkaka.
  5. När ytan stelnat och blivit matt är det dags att vända pannkakan och grädda på andra sidan. Färgen ska vara ljust gulbrun. Man kan behöva luckra upp lite runt kanterna och inåt med stekspaden för att lättare försiktigt vända på pannakakan. Rör om i smeten då och då under stekningen så att mjölet inte sjunker till botten. Lägg pannkakorna på ett fat.

Champinjonstuvning

  1. Skiva champinjonerna och fräs dem i olivoljan.
  2. Pudra över mjölet, rör om och späd med havregrädde. Tillsätt salt, peppar, (lantbuljong), pressad vitlök, tamari och persilja.
  3. Låt småputtra på svag värme i ca 10-15 minuter. Rör om då och då.
  4. Fördela fyllning jämt på varje färdiggräddad pannkaka och rulla ihop den.
  5. Servera direkt eller lägg pannkakorna i en form och strö över lite riven vegansk ost.
  6. Gratinera på 175 grader i ca 15 minuter.

Råkostsallad och dressing

  1. Lägg råkostsalladen i en skål.
  2. Kärna ur och skiva upp eller riv äpplet och blanda i salladen.
  3. Blanda ihop ingredienserna till dressingen i en skål och rör runt.
  4. Blanda i dressingen i salladen och fördela jämt.
  5. Toppa salladen med valnötter och granatäpplekärnor eller russin.

Smaklig måltid! 🙂
 

Bilder på crêpes med champinjonstuvning – veganskt och glutenfritt

crepes champinjonstuvning vegan glutenfritt
crepes champinjonstuvning vegan glutenfritt
crepes champinjonstuvning vegan glutenfritt
crepes champinjonstuvning vegan glutenfritt
råkostsallad
crepes champinjonstuvning vegan glutenfritt
crepes champinjonstuvning vegan glutenfritt
 

REA PÅ på mina kokböcker just nu

Rea på på bokpaketet Skapa din hälsa och Fika eatclean vegan

.