Vegan maträtter

Crêpes med svampstuvning – veganskt och glutenfritt

Nu går in i svampens tid och vad passar då bättre än att laga crepes med svampstuvning. Jag har lagat rätten både med champinjoner och kantareller och det blir väldigt gott.

Tillsammans med en god råkostsallad toppad med lite valnötter och granatäpplekärnor eller russin blir detta en mättande måltid.

Obs! Pannkakorna går även bra att äta som vanliga pannkakor.

Receptet är helvegetariskt/veganskt och glutenfritt, äggfritt, mjölkfritt och laktosfritt.

Recept på crêpes med svampstuvning – veganskt och glutenfritt

Ingredienser

Ca 8 crêpes (4 portioner)

Pannkakor
2 dl durramjöl eko eller rismjöl eko
2 dl bovetemjöl eko1 tsk fiberhusk1 tsk bikarbonat
3 msk kikärtsmjöl eko eller sojamjöl
1 tsk salt eko1 tsk agavesirap eko
8 dl vatten
3 msk olivolja eko
samt lite olivolja eko innan varje stekning

Svampstuvning
200 gram färska kantareller eller champinjoner eko
1 msk olivolja eko2 msk bovetemjöl eko400 ml krämig kokosmjölk utan tillsatser eller annan växtbaserad grädde
2 tsk veggiebuljong eko
1-2 vitlöksklyfta eko
2 tsk tamari eko (glutenfri soja)
0,5 kruka finhackad persilja eko
salt eko och svartpeppar eko

Topping (om man vill)
1 dl riven vegansk ost (kan uteslutas)

Råkostsallad
125-150 g salladsmix med blad och rotsak (exempelvis en med rättika, röd tatsoi, grön tatsoi och röd mangold eller en med rucola, purjolök, grön batavia, rosé och morot)
1 äpple eko
1 dl valnötter eko0,5 dl granatäpplekärnor eko eller russin eko

Dressing
1 msk äppelcidervinäger eko1 msk olivolja ekonågra droppar från en färsk citron eko
1 krm örtsalt eko

Gör såhär:

Pannkakor

  1. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.
  2. Tillsätt hälften av vattnet och vispa till en jämn smet. Vispa sedan i resten av vattnet.
  3. Vispa sist i olivolja och agavesirap.
  4. Låt smeten vila i 10 minuter.
  5. Hetta upp pannan med en liten mängd olivolja mellan varje pannkaka. Häll i ett tunt lager och sänk värmen. Beräkna ca 1 dl per pannkaka.
  6. Man kan behöva luckra upp lite runt kanterna och inåt med stekspaden för att lättare försiktigt vända på pannkakan. Rör om i smeten då och då så att mjölet inte sjunker till botten. Lägg pannkakorna på ett fat.

Champinjonstuvning

  1. Skiva champinjoner eller kantareller och fräs dem i olivoljan.
  2. Pudra över bovetemjölet, rör om och späd med krämig kokosmjölk. Tillsätt veggie buljong, pressad vitlök, tamari och persilja. Smaka av med salt och peppar.
  3. Låt småputtra på svag värme i ca 10-15 minuter. Rör om då och då.
  4. Fördela fyllning jämt på varje färdiggräddad pannkaka och rulla ihop den.
  5. Servera direkt eller lägg pannkakorna i en form och strö över lite riven vegansk ost (kan uteslutas).
  6. Gratinera på 175 grader i ca 15 minuter.

Råkostsallad och dressing

  1. Lägg råkostsalladen i en skål.
  2. Kärna ur och skiva upp eller riv äpplet och blanda i salladen.
  3. Blanda ihop ingredienserna till dressingen i en skål och rör runt.
  4. Blanda i dressingen i salladen och fördela jämt.
  5. Toppa salladen med valnötter och granatäpplekärnor eller russin.

Smaklig måltid! 🙂

Bilder på crêpes med svampstuvning – veganskt och glutenfritt

crepes champinjonstuvning vegan glutenfritt
crepes champinjonstuvning vegan glutenfritt
crepes champinjonstuvning vegan glutenfritt
crepes champinjonstuvning vegan glutenfritt
råkostsallad
crepes champinjonstuvning vegan glutenfritt
crepes champinjonstuvning vegan glutenfritt