Hemmagjord vegansk ost – glutenfri

Vegansk ost är ett enkelt recept att göra hemma, bara att koka ihop och ställa kylt.

Hemligheten i detta recept är agar agar för att få osten till en hyvelbar konsistens. Agar agar är framställd från ett sjögräs som är rikt på gelbildande partiklar och används som ett veganskt alternativ istället för gelatin.

Receptet är helvegetariskt/veganskt, glutenfritt, äggfritt, mjölkfritt och laktosfritt.

Recept på hemmagjord vegansk ost – glutenfri

Ingredienser

400 g kokosmjölk eko eller 4 dl havredryck eko
1 msk agar agar flingor
0,75 dl rismjöl eko eller bovetemjöl eko
1 tsk bjäst
1 msk rapsolja eller olivolja
1-1,5 tsk salt eko
valfri kryddning (jag använde 1 pressad vitlöksklyfta denna gång)

Gör såhär:

  1. Koka ihop kokosmjölk/havredryck och agar agar på medel/svag värme ca 20 minuter. Rör om då och då.
  2. Blanda ihop övriga ingredienser i en skål till en grynig massa.
  3. Ta av den kokta kokosmjölken/havredrycken från plattan.
  4. Blanda i den gryniga massan och rör snabbt ihop till en jämn smet.
  5. Häll direkt över i en liten hög form klädd med bakplåtspapper.

Ställ kylt i några timmar. (ca 2 timmar)

Osten går även bra att smälta på varma mackor eller pizza exempelvis.

Förvaras i kylskåp.

 

Bilder på hemmagjord vegansk ost – glutenfri

vegansk och glutenfri ost

vegansk och glutenfri ost

Agar-agar är framställd från ett sjögräs som är rikt på gelbildande partiklar och används som ett veganskt alternativ istället för gelatin.

JULREA på mina kokböcker ”Skapa din hälsa” och ”Fika eatclean vegan”

Just nu är det julrea på mina kokböcker

skapa din hälsa harmoni expo

.