Indonesisk gryta med spännande smaker – vegansk och glutenfri

Dagens middagstips 11/1! 🙂

Prova gärna denna goda indonesiska gryta med spännande smaker. Grytan passar bra ihop med råris och en grön sallad och kan med fördel serveras både som vardagsmat eller vid lite festligare tillfällen.

Champinjoner är ett alldeles utmärkt val istället för kött eller fågel.

Receptet på den indonesiska grytan med spännande smaker är helvegetariskt/veganskt, glutenfritt, äggfritt, mjölkfritt, laktosfritt och nötfritt.

Recept på indonesisk gryta med spännande smaker – glutenfritt och veganskt

4 portioner

Ingredienser

300 – 400 g skogschampinjoner eko
1-2 msk olivolja eko
1 morot eko
1 gul lök eko
1 purjolök eko
1–1,5 tsk curry eko
1,5 dl vatten + 1 msk veggiebuljong eko (motsvarar 1 grönsaksbuljongtärning)
1,5 msk tamari (japansk soja)
0,5 msk äppelcidervinäger eko
0,5 tsk salt eko
1 vitlöksklyfta eko (pressad)
0,5 tsk paprikapulver eko
1 krm ingefärspulver eko
1 banan eko
1 äpple eko

Redning:
1 msk bovetemjöl
1 msk kokosolja eko

Gör såhär:

Skölj och skiva upp alla grönsakerna. Skiva upp champinjonerna på mitten. Bryn champinjonerna lätt i olivoljan och lägg sedan över i en gryta. Fräs grönsakerna utom purjon, med curry i pannan. Blanda den sedan med champinjonerna i grytan. Späd stekpannan med vatten och buljong. Häll skyn samt tamari och vinäger i grytan. Tillsätt kryddorna och den pressade vitlöken. Koka under lock på svag värme i ca 15 minuter. Lägg i purjon efter halva koktiden. Skär bananen i skivor och äpplet i tärningar. Blanda med en gaffel ihop kokosolja och bovetemjöl till en pasta. Lägg den och frukten i grytan. Rör om och koka ytterligare 5 minuter.

Servera gärna ihop med råris och en god sallad.

.