Kanelbullar med krämig äppelröra och toscatopping – glutenfritt, vegan

Riktigt goda kanelbullar med en lyxig äppelröra och toscatopping. Istället för vitt socker används dadlar och lite agave- eller yaconsirap. Istället för vitt mjöl används här havregryn och rårismjöl. Smör byts ut till kokosolja och mjölk till kokosmjölk. Sen är det ungefär som vanligt. 😉

Kanelbullens dag till ära bjuder jag idag på detta goda recept. Hoppas det ska smaka!

Recept på kanelbullar med krämig äppelröra och toscatopping – glutenfritt, vegan

ca 24 bullar

Ingredienser

3 msk kallpressad kokosolja eko
25 g jäst
400 ml kokosmjölk eko
1 tsk bikarbonat
1 krm salt eko
1 tsk kardemumma eko
1 msk yacon– eller agavesirap raw eko
10 dl glutenfria havregryn eko
16 soltorkade dadlar eko (ca 2 dl)
1 dl rårismjöl eko eller rismjöl eko
1 msk fiberhusk

Fyllning
1 dl kallpressad kokosolja eko
8 soltorkade dadlar eko (ca 1 dl)
1-2 msk kanel eko
1 urkärnat äpple eko

Toscatopping
2 dl mandelspån eko
2 msk yacon- eller agavesirap raw eko
2 tsk krämig kokosmjölk utan tillsatser
 

Gör såhär:

  1. Smält kokosoljan.
  2. Tillsätt kokosmjölken och rör runt.
  3. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölkblandningen (fingervarm).
  4. Rör runt tills jästen är upplöst och blanda sedan i bikarbonat, salt,
    kardemumma och yacon- eller agavesirap.
  5. Se till att dadlarna är urkärnade. Mixa havregryn, dadlar och fiberhusk
    till ett mjöl och rör sedan ner i smeten. Blanda runt.
  6. Tillsätt rismjölet lite i taget (spara lite till utbakningen). Knåda eller stöt degen för hand på slutet. Det gör inget om den är aningen degig.
  7. Jäs under bakduk i 60 minuter.
  8. Mixa ihop fyllningen till ett jämt mjukt smör under tiden degen jäser.
  9. Dela upp degen i 2 delar. Strö ut lite rismjöl på bakbordet och kavla försiktigt ut degarna (ca 35×25 cm).
  10. Bred ut fyllningen över degarna.
  11. Rulla försiktigt ihop till rullar (degen kan vara lite kladdig så man får rulla försiktigt) och skär upp i bitar.
  12. Lägg i bullformar.
  13. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
  14. Blanda ihop toscatoppingen och placera ut över bullarna med en lite gaffel.
  15. Grädda bullarna längst ner i ugnen i ca 25 minuter på 175 grader. Låt svalna.

Smaklig bulle! 🙂
 

Bild på kanelbullar med krämig äppelröra och toscatopping

kanelbulle äppelröra glutenfri vegan
 

Detta recept finns även med i min kakbok Fika Eatclean Vegan

Boken ”Fika eatclean vegan” av Yvonne Hedberg innehåller lättlagade veganska eatclean fikarecept på godsaker fria från gluten, mjölk, smör, ägg och vitt socker. I boken finner du recept på hälsosamma och nyttiga godsaker för våra största högtider. Baka för jul, nyår, påsk och midsommar men även annars.

Alla recept är fria från gluten, smör, mjölk, ägg och vitt socker. Inga animaliska produkter ingår i recepten.

Fika Eatclean Vegan

Kakboken fika eatclean vegan av Yvonne Hedberg

 

.