Lättlagad pizza – vegansk och glutenfri

När du vill äta en lättlagad och god pizza – då ska du prova detta veganska och glutenfria recept. Toppingen är ju valfri men denna dag hade jag på en hemmagjord tomatsås (se recept längre ner) och sedan lite vegansk smältbar ost (riven) och efter gräddning toppade jag med basilika och lite extra salt – hur gott som helst.

Gott att ha till pizza är ju såklart även en pizzasallad och recept till en sådan finns också längre ner.

Receptet är helvegetariskt/veganskt och glutenfritt, mjölkfritt, nötfritt och laktosfritt.
 

Recept på lättlagad pizza – vegansk och glutenfri

Ingredienser

1 stor pizza

Pizza botten
3 dl vatten
1 msk olivolja eko
1 msk fiberhusk
2 dl rismjöl eko
1,5 dl bovetemjöl eko
1/2 tsk salt eko

Förslag på topping
Tomatsås:
Gör en enkel tomatsås genom att mixa ett gäng tomater, färsk vitlöksklyfta (1-2 st), färsk oregano, salt och lite olivolja i en mixer. Man kan sedan sila såsen med en fin sil så att den inte blir så vattning att bre ut på pizzan. Vätskan kan man spara i kylen och dricka som shots vid ett annat tillfälle.

Mer topping förslag:
Champinjoner eko
Oliver eko
Lök eko
Vegansk ost eko
Färsk ruccola eko
Färsk basilika eller annan örtkrydda eko
 

Gör såhär:

  1. Rör ihop alla torra ingredienser.
  2. Vispa sedan ner vatten och olivoljan med en elvisp till en deg.
  3. Låt degen stå kylt i minst 15 minuter.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Baka ut till en stor pizza på en plåt med bakplåtspapper. Använd lite mer ris- eller bovetemjöl på händerna när du bakar ut.
  6. Grädda i ca 12 minuter.
  7. Ta ut pizzan och ha på valfri topping. (Obs! Ruccola och örter läggs på när pizzan är färdiggräddad)
  8. Grädda därefter ytterligare ca 10 minuter.

Ingen pizza utan pizzasallad. Släng även gärna ihop en enkel pizzasallad till måltiden.

Pizzasallad
400 g strimlad vitkål eko
0,5 dl olivolja eko
1 msk äppelcidervinäger eko
salt och peppar eko
(några droppar från färskpressad citron)

  1. Strimla vitkålen om den inte är färdigstrimlad.
  2. Blanda den finstrimlade vitkålen med olivolja och äppelcidervinäger. Smaka av med salt och peppar.
  3. För att mjuka upp vitkålen en aning kan man knåda in ingredienserna med händerna. Ha i några droppar färskpressad citron också om man vill.

Ät och njut!
 

Bilder på Lättlagad och god pizza – vegansk och glutenfri

pizza vegan glutenfri
pizza vegan glutenfri
pizza vegan glutenfri
pizza vegan glutenfri
pizzasallad
 
Rea på bokpaketet Skapa din hälsa och Fika eatclean vegan

.