pizza vegan glutenfri
Vegan maträtter

Lättlagad pizza – vegansk och glutenfri

När du vill äta en lättlagad och god pizza – då ska du prova detta veganska och glutenfria recept. Toppingen är ju valfri men denna dag hade jag på en hemmagjord tomatsås (se recept längre ner) och sedan lite vegansk smältbar ost (riven) och efter gräddning toppade jag med basilika och lite extra salt – hur gott som helst.

Gott att ha till pizza är ju såklart även en pizzasallad och recept till en sådan finns också längre ner.

Receptet är helvegetariskt/veganskt och glutenfritt, mjölkfritt, nötfritt och laktosfritt.

Recept på lättlagad pizza – vegansk och glutenfri

Ingredienser

1 stor pizza (ca 2 portioner)

Pizza botten
3 dl vatten
1 msk olivolja eko1 msk fiberhusk2 dl rismjöl eko1,5 dl bovetemjöl eko0,5 tsk salt eko

Tomatsås
2 stora tomater eko (eller 4 medelstora)
4 tsk torkad oregano eko
2 tsk olivolja eko
1–2 vitlöksklyftor eko (pressade)
1 tsk agavesirap eller yacon sirap raw eko (om man vill)
salt och svartpeppar eko

Förslag på topping
Champinjoner eko
Oliver eko
Lök eko
Vegansk ost eko (för hemmagjord se recept här)
Färsk ruccola eko
Färsk basilika eller annan örtkrydda eko

Gör såhär:

Rör ihop alla torra ingredienser och vispa sedan ner vatten och olivolja med en elvisp till en deg. Låt degen stå kylt i minst 15 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram degen och knåda den lätt. Baka ut till en stor rund pizza på en plåt med bakplåtspapper. Använd lite mer rismjöl på händerna när du plattar ut. Grädda i ca 12 minuter.

Tomatsåsen
Skölj, torka av och skiva upp tomaterna i mindre bitar. Mixa tillsammans med alla övriga ingredienser till tomatsåsen. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen rinna av med en fin sil i en bunke så den inte blir så vattning. Snurra runt, tippa och slå lätt med silen i luften så går det fortare. Spara vätskan i kylen och dricka som shots vid ett annat tillfälle.

Ta ut pizzan, fördela ut tomatsåsen jämt och lägg på valfri topping. Ringla på lite mer olivolja om man vill. Lägg på de färska örterna först när pizzan är färdiggräddad. Grädda ytterligare ca 10 minuter.

Servera gärna med en pizzasallad

Ingen pizza utan pizzasallad. Släng även gärna ihop en enkel pizzasallad till måltiden.

Pizzasallad
400 g strimlad vitkål eko
0,5 dl olivolja eko
1 msk äppelcidervinäger eko
salt och peppar eko
(några droppar från färskpressad citron)

Strimla vitkålen om den inte är färdigstrimlad. Blanda den finstrimlade vitkålen med olivolja och äppelcidervinäger. Smaka av med salt och peppar. För att mjuka upp vitkålen en aning kan man knåda in ingredienserna med händerna. Ha i några droppar färskpressad citron också om man vill.
Ät och njut!

Bilder på Lättlagad och god pizza – vegansk och glutenfri

pizza vegan glutenfri
pizza vegan glutenfri
pizza vegan glutenfri
pizza vegan glutenfri
pizzasallad

Rea på bokpaketet Skapa din hälsa och Fika eatclean vegan