Lussekatter – glutenfria, mjölkfria – vegan

I helgen är det första advent och årets julbak har satt igång. Här kommer ett recept på Lussekatter som är fria från vitt socker, glutenfria och mjölkfria – vegan. Jag tyckte själv de blev riktigt goda och även mättande. 🙂

Lussekatter – glutenfria, mjölkfria – vegan

Ingredienser

portioner Ca 16-18 lussekatter

50 g kokosolja eko
1 påse saffran 0,5 gram
25 g jäst
400 ml kokosmjölk eko
16 dadlar eko (ca 2 dl)
2-3 tsk agavesirap eko
2-3 tsk kokossocker eko
1 krm salt eko
9 dl glutenfria havregryn eko
1 dl kokosmjöl eko
1,5 dl bovetemjöl eko
1 msk fiberhusk
russin eko

Gör såhär

  1. Smält kokosoljan tillsammans med saffran.
  2. Tillsätt sedan kokosmjölken och rör runt.
  3. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölkblandningen när den har fingervärme.
  4. Blanda i agavesirap, kokossocker och salt.
  5. Se till att dadlarna är urkärnade.
  6. Mixa havregrynen och dadlarna och rör sedan ner till smeten. Blanda runt.
  7. Tillsätt sedan kokosmjöl, bovetemjöl och fiberhusk lite i taget.
  8. Knåda eller stöt degen för hand på slutet. Det gör inget om den är en aning degig.
  9. Jäs degen under bakduk i 30 minuter.
  10. Baka sedan ut lussekatter och pryd dem med russin.
  11. Jäs i ytterligare 45 minuter.
  12. Pensla lite rapsolja på om man vill.
  13. Grädda på 200 grader i ca 15 minuter.

Hoppas det ska smaka och glad 1:a advent!

 

I behov av en matberedare?

I många av mina recept behöver man använda en matberedare/stark mixer. Hos CDON hittar man både bra priser och många varianter att välja på:
Kolla in denna Bosch matberedare

bosch matberedare

Bild på Lussekatter – glutenfria, mjölkfria – vegan

lussekatter glutenfria mjölkfria

Sugen på fler godsaker?

Saffranspraliner – Lusse praliner med saffran – raw, paleo, lchf

Lusse praliner med saffran - RAW, Paleo och LCHF

.