Mango- och choklad cheesecake – rawfood och vegan

En mycket god mango- och choklad cheesecake – rawfood och vegan gjord på bland annat nötter, kokosolja och banan. Obs! Tips på alternativ till nötter finns nu i receptet. Kakan är enkel att göra och förbereds gärna dagen innan den ska ätas.

Recept på mango- och choklad cheesecake – rawfood och vegan

Ingredienser

portioner 1 tårta (ca 8-10 bitar)

Botten

3 dl valnötter eko (Går att byta ut mot solroskärnor eko Testa er fram med mängden men jag tror jag tog 2 dl, uppdaterar receptet nästa gång jag provar botten med solroskärnor.)
8 dadlar eko (1 dl) Jag använde Urtekrams soltorkade
1 nypa himalayasalt

Fyllning

3 dl blötlagda cashewnötter eko (Går att byta ut mot 1 paket sköljda sojabönor eko, jag använde Zetas 380 g (230 g avrunnet). I paket blev ca 3 dl. Jag misstänker att det går lika bra med exempelvis Cannellinibönor eko. Kakan blir då inte helt rawfood eftersom bönorna är kokta.
1 mogen banan eko
saft från en halv citron eko (ca 2 msk)
2,5 msk yacon sirap eko eller agavesirap raw eko
1,5 dl kokosolja eko

Smak mango – blandas med halva fyllningen

225 g mango eko i tärningar (tinad)
(Om man vill: en nypa gurkmeja eko för att få en lite gulare färg)

Smak choklad – blandas med resten av fyllningen

3 msk kakaopulver eko
1 tsk vaniljpulver eko
1 dl kokosmjölk (jag använde Garants krämiga)
1 msk yacon sirap eko eller agavesirap raw eko
1 nypa himalayasalt

Se receptfilm på Mango- och choklad cheesecake – eatclean vegan

Gör såhär:

  1. Blötlägg cachewnötterna minst 5 timmar alternativt skölj av bönorna.
  2. Se till att dadlarna är urkärnade. Mixa alla ingredienserna till botten i exempelvis en matberedare.
  3. Placera plastfolie i en rund bakform (ca 20 cm) eller liknande och bred sedan ut degen till botten med en sked eller med händerna. Degen ska gå att klumpa med händerna.
  4. Skölj eller torka sedan ur matberedaren (den ska vara torr när du fortsätter). Mixa sedan ihop ingredienserna till fyllningen till en fin och slät massa.
  5. Dela upp fyllningen och blanda sedan hälften tillsammans med mango smaken.
  6. Häll mangofyllningen försiktigt över botten av kakan och jämna till med en slickepott eller liknande.
  7. Mixa sedan ihop choklad smaken tillsammans med resten av fyllningen och häll till sist på även det lagret försiktigt och jämna till.
  8. Låt kakan stå kylt minst 5 timmar innan servering. Kakan håller i ca 1 vecka i kylen och går även att frysa. Den blir extra god om den får stå i kylen 1-2 dagar.

Dekoration:
Dekorera gärna med lite kakaonibs eko eller riven mörk choklad, bitar av mango och varför inte med bladen från en gul ros.
 

Receptet finns bland många andra goda recept även med i min kakbok ”Fika eatclean vegan” av Yvonne Hedberg – JUST NU PÅ REA!

Kakboken Fika eatclean vegan är full med nyttiga och goda recept på vegansk fika utan gluten och vitt socker – för högtider och även annars. Recepten är en mix av gräddade och rawfood godsaker.

Istället för ägg, smör och vitt socker används bland annat chiaägg, banan, avokado, kokosolja och dadlar.
Beställ kakboken Fika eatclean vegan här

fika eatclean vegan påsk yvonne hedberg
 

Bilder på mango- och choklad cheesecake – rawfood och vegan

Mango- och choklad cheesecake - rawfood och vegan

.