Vegansk mat och tillbehör

Risotto med skogschampinjoner, grönkål och mandel – vegan

Ett fat med risotto vegan med en bukett blommor vid sidan om.

Årets nationaldag blev lite regnig och mulen så vad passade då bättre än att servera en god risotto vegan? 

Detta är en jättegod risotto utan ost. Om man vill ha lite ostsmak kan man strö på lite bjäst på toppen när man serverar som jag har gjort i detta recept.

Man kan också toppa med lite hemmagjort veganskt “parmesan” strö. Receptet på det hittar ni längre ner i följande recept: Vegansk bolognese med hemmagjort parmesantströ.

Risotto vegan innehåller även goda och nyttiga ingredienser som skogschampinjoner, grönkål och mandel och är helt vegansk.

Man kan välja om man vill laga med grönkålen i själva rätten eller om man serverar den vid sidan av. Då kan man istället bara fräsa upp den i lite olivolja och salt i en annan panna. 

Recept på risotto med skogschampinjoner, grönkål och mandel – vegan

Ingredienser

4 portioner

7 dl grönsaksbuljong eko (veggiebuljong eko eller hemmagjord grönsaksbuljong)
1 stor scharlottenlök eko
några stjälkar grönkål eko
ca 250 g skogschampinjoner eko
4 dl risottoris eko
2-3 msk olivolja eko
ca 3 dl vitt vin eko eller matlagningsvin eko
salt och svartpeppar eko

Topping
1 dl mandel eko
lite bjäst eko

Ett fat med risotto vegan med en bukett blommor vid sidan om.

Gör såhär:

  1. Skala och hacka löken. Skölj alla grönsaker. Skär bort grönkålsbladen från stjälkarna och skär dem och stjälkarna i bitar. Skär även upp champinjonerna i bitar och grovhacka mandeln.
  2. Värm buljongen i en kastrull.
  3. Bryn lök, *grönkålsblad, stjälkar, champinjoner och ris i olivolja i 2-3 minuter. *Om man hellre vill kan man servera grönkålsbladen vid sidan om. I sådana fall fräser man bara upp den i lite olivolja och en gnutta salt i en annan panna. 
  4. Häll på vin eller matlagningsvin och låt koka in.
  5. Slå på 1/3 del av buljongen och låt koka in något under omrörning.
  6. Späd med resten av buljongen, lite i taget, under omrörning tills riset har ett behagligt tuggmotstånd och risottons konsistens är krämig. Ta av från värmen. Denna process tar ungefär 20-30 minuter. Krydda med lite svartpeppar och salta vid behov.
  7. Lägg upp i tallrikar och toppa med lite bjäst eller hemmagjord parmesanströ och hackad mandel.

Servera gärna med en grön sallad och röd paprika eller tomat.

Smaklig risotto vegan!

Ett fat med risotto vegan med en bukett blommor vid sidan om.
Risotto med grönkålen tillagad vid sidan om.
Två fat med risotto vegan.
Risotton tillagad med grönkålen i själva rätten.

Fler tips på goda rätter med vegansk mat

Pytt I Panna Med Trattkantareller Och Timjan – Vegan

Vegobullar Med Spagetti Och Tomatsås – Italiensk Glutenfri Mat

Krämig kantarellsås med vitlök och gröna ärtor – vegan

Vegansk bolgonese – blomkål och valnötter med hemmagjort parmesanströ

Piroger med svart trumpetsvamp och spenat – glutenfria och veganska

Ett annat tips på en god risotto

Vegansk Risotto Med Rödbets Carpaccio

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Du kanske också gillar...