Semlor med hemlagad mandelmassa- eatclean, paleo, glutenfri och vegan

Detta recept är uppdaterat per år 2017 och innehåller numera några dadlar som sötning istället för kokossocker. 🙂

Nu är det snart semeltider och jag ville överraska min vän Maria med en lite mer hälsosam sådan. Hon älskar just semlor och är expert på goda semlor så det blir lite spännande att se vad hon tycker om denna. Personligen tycker jag att semlan blev väldigt god och mättande. Kanske kan passa bra direkt efter träningspasset! 🙂

Semlorna är bakade med hemlagad mandelmassa, och är både eatclean, paleo, glutenfria och vegan.

Recept på Semlor med hemlagad mandelmassa – eatclean, paleo, glutenfri och vegan

portioner4 semlor

Ingredienser:

Bullarna:

* 3 chiaägg
4 st dadlar eko (ca 30 g)
2 msk kokosmjöl eko
2 dl pofiber
2 msk fiberhusk
1 dl krämig kokosmjölk
1 tsk bikarbonat
2-3 tsk kardemumma eko
1 nypa salt

Mandelmassa:

0,5 dl krämig kokosmjölk
2 dl finhackade mandlar eko
4 st dadlar eko (ca 30 g)

Topping:

2 dl vispad krämig kokosmjölk
1 msk ekologiska kokosflingor

* Chiaägg: Blanda ihop 1,5 dl krämig kokosmjölk, jag använde Garants kokosmjölk i detta recept med 3 msk chiafrön eko.

Gör såhär:

  1. Chiaäggen: Blanda ihop kokosmjölken med chiafröna och låt stå och svälla i 30 min.
  2. Bullarna: Mixa alla 8 dadlarna (ca 60 g) fint i en matberedare.
  3. Ta ut hälften av de mixade dadlarna och blanda ihop jämt med chiaäggen.
  4. Blanda ihop övriga torra ingredienser till bullarna i en egen bunke och blanda sedan ihop allt med chiaäggröran till en deg. Blanda även till kokosmjölken. Om det behövs lite mer vätska tillsätt lite mer kokosmjölk eller vatten så att degen går enkelt att forma.
  5. Forma degen till 4 st bullar och lägg på en plåt med bakplåtpapper.
  6. Låt bullarna vila i 10 minuter.
  7. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 25 minuter.
  8. Låt bullarna svalna under en bakduk.
  9. Mandelmassan: Mixa mandlarna fint i en matberedare tillsammans med resten av dadlarna.
  10. Lägg över den mixade blandningen av mandlar och dadlar i en skål och blanda ihop med kokosmjölken till en massa.
  11. Skär bort ett litet lock på varje bulle. Gröp ut inkråmet ur bullarna och blanda ihop detta med mandelmassan.
  12. Fyll sedan bullarna med mandelmassan (jag fyllde hela bullen och lade även det som inte fick plats i urgröpningen ovanpå bullen).
  13. Spritsa bullarna med vispad krämig kokosmjölk. (Jag använde Garant och den gick bra att vispa)
  14. Toppa med locket och lite kokosflingor.

Smaklig semla! 🙂

Innehåller ca 408 kcal per semla varav 20 g kolhydrater, 32 g fett och 8 g protein.

semla_paleo_vegan_glutenfri_tillagning

semla_paleo_glutenfri_vegan_tillagning_3

semla_paleo_glutenfri_vegan_tillagning_5

semla_paleo_glutenfri_vegan_1

 

Sugen på fler bakrecept?

Kolla in min kladdkaka på kokosmjöl LCFH

Kladdkaka på kokosmjöl

5 kommentarer
  • Maria
    januari 14, 2016

    Hej,

    här är jag då, EXPERTEN på semlor!

    Så vad tyckte jag då om denna nyttiga semla? För mig så ska en semla vara en semla…onyttig med massor av grädde. MEN…jag måste (erkänna) att denna var ÖVERRASKANDE god och detta säger jag inte bara för att vara snäll mot min absolut älste och finaste vän 🙂

    Den var otroligt god och MÄTTANDE ett perfekt mellis! Om jag ska säga något hade jag kanske önskat liiite mer av ”grädden”.

    Ett STORT TACK VÄNNEN för att du ansträngde dig mitt i din veganperiod för att även lyckas med detta! Puss!

    • healthcreator
      januari 14, 2016

      Men åh tack så hemskt mycket min fina fina gamla vän, vad kul att du gillade semlan även fast den var nyttig!!! Grädden tog slut hemma därav blev det kanske lite snålt spritsat 🙂 Men i receptet lade jag till lite mer än vad jag hade på våra! STOR Kraaaaaaaam och tack igen för din fina feedback! Puss!!

  • Maria
    januari 14, 2016

    till alla er som bakar denna, då kan ni vara trygga i mängden ”grädde”!

  • majamyra|Its all about the details
    januari 24, 2016

    Tack för receptet, ser gudomligt gott ut! Trevlig söndag!

    • healthcreator
      januari 24, 2016

      Hej Majamyra! Det var så lite! Hoppas du gillar dom om du provar receptet! Trevlig söndag! 🙂