Ugnsbakad torskfilé med sötpotatis, tomat, rödlök, rosmarin och honung

Ugnsbakad torskfilé med sötpotatis, tomat, rödlök, rosmarin, olivolja och honung är en god vardagsrätt. Servera gärna med en god blandsallad.

Recept på ugnsbakad torskfilé med sötpotatis, tomat, rödlök, rosmarin och honung

Jag har mer och mer övergått till att äta rent. Eat clean eller Clean eating som det idag kallas.

Eat clean/ Clean eating

Eat clean/ Clean eating innebär att man väljer ut rena och näringsrika råvaror. Man lagar maten från grunden och undviker onödiga tillsatser. Maten ska vara oprocessad och fri från vitt socker. Tanken är att maten ska vara så näringsrik, naturlig och fräsch som möjligt. Det handlar också mycket om att äta mycket frukt, grönt och fiberrikt.

Matvaror som jag undviker att köpa är exempelvis färdiga fiskpinnar, köttbullar (veganbullar), färdiga pannkakor, kakor osv osv. Jag undviker även socker taget ur sitt sammanhang såsom vitt socker. Sötning har jag helt bytt ut mot bananer, torkade äpplen, dadlar, honung, fikon, bär och frukt.

För att förenkla gör jag mitt egna halvfabrikat hemma som exempelvis; kokar upp många ägg på en gång och har i kylen, kokar upp linser och råris i större mängder på en gång och förvarar i frysen tills det ska användas. Om du exempelvis ska göra hemlagade veganbullar eller liknande, gör många på en gång och frys in.

Självklart gäller det också att läsa på innehållsförpackningar, det finns ju även bra eller mindre bra halvfabrikat där ute. Ett tips är också att lära sig mer om E-ämnen. Vilka är ok och inte. Jag köper så mycket som bara går ekologiskt. Tar även hänsyn till närodlat och fairtraid osv.

Det blir mer planering men det är värt det i slutändan då man får i sig mer näring och mår bättre. Känner mig allmänt piggare, gladare och i bättre balans och slipper dippar efter måltider.

Jag undviker även gluten till stor del. Lagar aldrig mat med det hemma, men tar seden dit jag kommer och ibland får jag i mig lite av detta ämne. Dock upplever jag mig må allmän bättre utan det, speciellt då utan vitt mjöl. En skiva danskt rågbröd kan det blir någon gång då jag ibland kan uppleva att jag vill ha råg. Eller en skiva Finn crisp organic. Men det är inte speciellt ofta. Jag undviker också laktos.

Sen ser jag förstås alltid till att alltid ha mycket grönsaker, färska örter, frukt och bär hemma.

Ingredienser

portioner 4 portion

400 g torskfilé MSC-märkt eko
0,5 st rödlök eko
1-2 tomater eko
1 st lättkokt liten sötpotatis eko
1-2 kvistar rosmarin eko
1 tsk honung eko
2 msk olivolja eko
salt

Gör såhär:

  1. Värm ugnen till 220 grader.
  2. Skiva upp och koka sötpotatisen några minuter.
  3. Lägg torsken i en ugnsform och salta den på båda sidor.
  4. Skiva tomat och lök i ringar och lägg ovanpå fisken. Lägg även på sötpotatisen eller placera lite runt om fisken. Toppa med hackad rosmarin, salt, ringlad olivolja och honung.
  5. Baka i ugnen på 220 grader, 10-15 minuter.
  6. Ta ut fisken och ha eventuellt på lite extra olivolja.

Servera tillsammans med en god blandsallad, gärna med lite grova kolhydrater som t.ex. rotfrukter, bönor, ärtor eller kål. Men även med gröna blad och med olika grönsaker i varierande färger.

Innehåller 178 kcal per portion varav 7g kolhydrater, 8g fett och 18g protein räknat på 4 portioner.

Bodystore.com – din hälsokostbutik på nätet


Bilder på Ugnsbakad torskfilé med sötpotatis, tomat, rödlök, rosmarin och honung

Ugnsbakad torskfilé med sötpotatis, tomat, rödlök, rosmarin och honung

Ugnsbakad torskfilé med sötpotatis, tomat, rödlök, rosmarin och honung

Sugen på fler fisk recept?

Laxpaket med apelsin, jordärtskocka och rosmarin

Laxpaket med apelsin, jordärtskocka och rosmarin

.