Receptet är uppdaterat 2020-12-12.
Goda bananscones (glutenfria, eatclean, vegan och nötfria om man vill). Ganska lika originalrecept på scones i smaken. Använde bara en halv banan i receptet, och resten kan användas exempelvis som pålägg.
Receptet är veganskt / helvegetariskt, glutenfritt, mjölkfritt, laktosfritt, äggfritt och nötfritt om man vill. Man byter då ut mandelmjölet. Se receptet.
Bananscones – nytt recept – glutenfria – eatclean – vegan
2 stora eller 4 mindre scones
Ingredienser
1,5 dl rårismjöl/rismjöl eller teffmjöl eko
1 dl mandelmjöl eko (går att byta ut mot 1 dl bovetemjöl eko)
1 dl glutenfria havregryn eko
1 tsk fiberhusk
0,5 tsk salt eko
0,5 tsk bikarbonat
0,5-1 stor mogen banan eko
2 msk olivolja eko (alternativt ta hälften som kokosolja)
ca 1 dl vatten

Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke.
- Mosa sedan ner banan och olja jämt med en gaffel.
- Häll i vattnet och rör runt.
- Låt degen stå till sig i 5 minuter.
- Dela upp degen i 2-4 delar och lägg på en plåt med bakplåtspapper eller smord med kokosolja.
- Forma varje del till en rund scones och platta till lite. Om man vill kan man skåra dem korsvis i 4 delar med en kniv.
- Grädda i ca 12-15 minuter i mitten av ugnen .
- Servera gärna med skivad banan, spenat, paprika, avokado, plommon, hemmagjort margarin och/eller annat favorit växtbaserat pålägg.

