Cashewost är ett gott veganskt alternativ till pålägg på t.ex. smörgås eller fröknäcke. Dessutom är det superenkelt att göra.
Jag gjorde denna gång min ost med smak av rosmarin och vitlök .
Prova gärna osten på en skiva av min glutenfria veganska morot- och sötpotatislimpa.
Recept på Cashewost med smak av rosmarin och vitlök – mjölkfritt, laktosfritt
Ingredienser
1 liten skål
100 g cashewnötter (ca 2 dl) eko
1 msk citronsaft eko
1 msk kallpressad olivolja eko
1-2 msk vatten
salt eko
svartpeppar eko
Smaksättning:
1 vitlöksklyfta eko
1-2 rosmarinkvistar eko (finhacka bladen)
1 tsk bjäst (för att få lite ostsmak)
Gör såhär
- Blötlägg cashewnötter under natten
- Häll bort vattnet
- Mixa nötter tillsammans med saften från citron, olivolja, vatten, salt och svartpeppar i exempelvis en matberedare.
- Låt det bli en slät kräm, det kan ta några minuter.
- Mixa sist i smaksättningen; jag använde bjäst (för att få lite ostsmak) en pressad vitlöksklyfta och lite finhackad färsk rosmarin
Hur gott som helst!
Innehåll Bjäst flingor: Specialodlad näringsjäst. Hälften av jästen består av högvärdigt vegetabiliskt protein med essentiella aminosyror.Försiktighetsåtgärder: I enlighet med medicinsk praxis skall produkten inte användas under graviditet eller amning. Rådgör i sådana fall därför med läkare före användning av Bjäst flingor.
Dagens frukost: Cashewost på en skiva hembakat bröd, toppat med lite solrosskott, tomat och gul paprika 🙂 Det står man sig riktigt bra på!