Vegansk frukost och mellanmål

Cashewyoghurt med hallon och hemmagjord müsli

2 fat med vegansk cashewyoghurt med hemmagjord musli pyntat med blommor.

Att göra egen cashewyoghurt är väldigt enkelt. Du behöver bara ha lite framförhållning eftersom cashewnötterna först ska blötläggas och sedan ska själva yoghurten stå till sig i 2 dygn. Men det kan det vara värt för att få till bra mat som gör gott för kropp och själ. 

Denna gång serverades yoghurten tillsammans med en hemmagjord müsli, färska hallon och även lite ätbara blommor. 

Yoghurten håller i ca 1 vecka i kylen. Recepten är veganska / helvegetariska, glutenfria, mjölkfria, laktosfria och rawfood.

Recept på cashewyoghurt med hallon

Ingredienser:
4 dl cashewnötter eko
4 kapslar probiotika eko
3 dl ljummet vatten
1 tsk vaniljpulver eko
2 tsk rödbetspulver eko
1 dl färska hallon eko
1 tsk agavesirap eko (om man vill)


Två fat med vegansk cashewyoghurt med hemmagjord musli pyntat med blommor.

Gör såhär:
Blötlägg cashewnötterna genom att täcka dem med vatten och låt stå i 2 timmar. Häll av vattnet och mixa sedan nötterna fint. Tillsätt nytt ljummet vatten och mixa vidare. Häll i pulvret från probiotikakapslarna genom att öppna upp och ta bort höljet. Släng själva höljet. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa vidare till en slät kräm. Häll över yoghurten i en glasburk. Täck över med plastfolie eller en handduk. Låt stå framme i rumstemperatur i ca 24 timmar. Sedan är yoghurten klar. Förvara i en tätsluten glasburk i kylen. Håller i ca 1 vecka.

Servera gärna yoghurten med en hemmagjord müsli, se receptet nedan.

Recept på hemmagjord müsli

Fördelen med att blanda sin egen müsli är att man kan välja exakt sina egna favoritingredienser. Dessutom går det blixtsnabbt.

Ingredienser:
2 dl glutenfria havregryn eko
chiafrön eko
0,5 dl solroskärnor eko
1 dl kokoschips eko
0,5 dl gojibär eko
1 dl soltorkad mango eller fikon eko
0,5 dl pumpakärnor eko

Gör såhär:
Skär mangon i lite mindre bitar. Blanda ihop alla ingredienser. Förvara i en glasburk. Servera gärna tillsammans med hemmagjord cashewyoghurt, se receptet ovan.

Liknande recept på cashewyoghurt och samma recept på müsli finns även med i min första kokbok Skapa din hälsa.

Smaklig cashewyoghurt och müsli!


Ätbara blommor

På tal om ätbara blommor – så vilka blommor kan man äta då? Ovanpå maträtten i detta inlägg har jag dekorerat med både syrénblommor och nyponrosor som båda är ätbara blomsorter.

Här kommer en lista på fler ätbara blommor från vår natur. Informationen kommer från interflora.se.

Obs! Ät aldrig blommor som du är osäker på eftersom de kan vara giftiga eller besprutade. 

Några ätbara blommor
Viol
Gräslöksblomma
Lavendel
Gurkört
Krasse
Syrén
Fläderblommor
Ringblomma
Rosor
Zucchiblommor
Solrosor

Två fat med vegansk cashewyoghurt med hemmagjord musli pyntat med blommor.
En tugga cashewyoghurt med hallon, hemmagjord müsli och ätbara blommor.
En bukett med lila syrener.
Syrenblomman är ätbar och kan ätas rå. Väldigt fin att dekorera med och man kan också göra marmelad/gelé eller saft av den.
En kvinna med solglasögon som sitter på en klippa.
När man slänger sig av cykeln för att sola på klippor. Nej skämt åsido, stödet fungerar dåligt så lade ner cykeln. 

Tips på fler mellanmål och frukost recept

Lyxiga veganska glutenfria våfflor – frasiga

Pärongröt med kardemumma och mandlar – glutenfri

Rabarberkräm med kokosnektar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Du kanske också gillar...