Om man så bara ska baka en endaste kaka denna jul så vill jag verkligen tipsa om denna läckra och utsökta choklad- och pepparkaks cheesecake/ mini tårta – glutenfri raw vegan.
Kakan blir väldigt mäktig/mättande, därför kan det räcka gott och väl med denna minitårta (även om man är 8 personer). Dessutom har man troligen en massa andra godsaker att också bjuda på kring jul. 😉
Receptet är veganskt, glutenfritt och utan vitt socker som vanligt med mina recept.
Recept på choklad- och pepparkaks cheesecake/ mini tårta – glutenfri raw vegan
1 hög minitårta (jag använde en hög springform 12 cm)
Ingredienser
Pepparkakskrydda
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
0,5 tsk malda nejlikor
Botten
2,5 dl valnötter eko
1,25 dl soltorkade dadlar eko
1 msk kakao eko
0,25 dl riven kokos eko
1 knivsudd salt eko
0,5 msk kallpressad kokosolja eko
2 tsk agavesirap eko
hälften av pepparkakskryddan
Fyllning
2,5 dl naturella cashewnötter eko (blötlägg 2 timmar och häll bort vattnet)
0,5 dl kakao eko
0,5 dl agavesirap eko
0,5 tsk vaniljpulver eko
0,5 dl kallpressad kokosolja eko
0,5 dl krämig kokosmjölk eko
1 nypa salt eko
hälften av pepparkakskryddan
Topping
physalis eller andra valfria bär
Gör såhär
Botten
Rör ihop pepparkakskryddorna. Kontrollera att dadlarna är urkärnade. Lägg till alla ingredienser till botten i en mixer och mixa tills degen håller samman. Pressa ut degen i en form med löstagbara kanter. Jag använde en 12 cm springform med höga kanter. Kakan blir högre ju mindre form man använder.
Fyllning
Blötlägg gärna cashewnötterna i 2 timmar. Det gör att de blir lättare för magen att smälta och ger mer näring. Häll bort vattnet. Lägg cashewnötterna i en mixer och mixa tills det blir ett krämigt nötsmör. Det kan ta ett par minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa vidare tills det blir helt slätt och krämigt. Placera ut fyllningen ovanpå botten, jämna ut med en slickepott och ställ i kylen i ett par timmar eller över natten.
Toppa gärna tårtan med physalis eller andra bär.
Smaklig choklad- och pepparkaka cheesecake raw vegan! <3


