Hej alla fikaälskare,
Här kommer tips på ett par ljuvligt goda chokladmuffins som blir extra fylliga av avokado och krämig kokosmjölk.
Muffins bakade på bland annat dadlar, avokado, kokosmjölk och mandel, javisst är det möjligt. Och gott blir det också! Choklad- och avokado muffins med valnötter är både glutenfria och veganska och utan vitt socker. Sötade med dadlar och en skvätt yacon- eller agavesirap. Receptet på chokladmuffins finns även med i min kakbok Fika eatclean vegan.
För att göra muffinsarna mer festliga kan man toppa dem med en rosa frosting / glasyr. Men det gör man som man vill. Glasyren är gjord på bland annat kokosolja och rödbetspulver och är bara att vispa ihop. Tänk då på att låta muffinsarna svalna helt innan ni lägger på glasyren, annars smälter den nämligen.
Hoppas ni gillar dessa muffins lika mycket som jag gör! Lägg gärna en kommentar nedan!
Obs! Muffinsarna innehåller väldigt mycket energi/kalorier så det räcker med att äta en.
Receptet är helvegetariskt / veganskt, laktosfritt, äggfritt, mjölkfritt, glutenfritt och utan vitt socker.
Recept på choklad- och avokado muffins med valnötter – glutenfritt och vegan
Ingredienser
8 muffins
2 dl mandelmjöl eko
1 dl rårismjöl eller fullkornsrismjöl eko
12 soltorkade dadlar eko (ca 1,5 dl)
2,5 msk kakao eko
1 tsk fiberhusk
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljpulver eko
1 nypa salt eko
1 msk chiafrön eko
1 avokado eko (ca 100 g skalad)
2 msk yacon– eller agavesirap raw eko
2,5 dl krämig kokosmjölk utan tillsatser
1 msk olivolja eko
Muffinsformarna (smörja)
kallpressad kokosolja eko
Topping
1 dl naturella valnötter eko
3 msk kakaonibs eko
Glasyr (Om man vill)
1,5 dl kallpressad kokosolja eko
2 msk yacon– eller agavesirap raw eko
2 tsk glutenfri havredryck eller sojadryck eko
0,5-1 tsk rödbetspulver eko

Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Se till att dadlarna är urkärnade.
- Mixa alla torra ingredienser till ett fint mjöl i en matberedare eller mixer.
- Tillsätt sedan avokado, yacon- eller agavesirap, kokosmjölk och olivolja. Mixa vidare till en smet.
- Smörj 8 muffinsformar (jag använder en muffinsplåt). Placera ut degen jämt fördelat i formarna med hjälp av exempelvis en sked.
- Låt svälla i 10 minuter.
- Tryck ner grovt hackade valnötter och toppa med kakaonibs. Man kan också toppa kakaonibsen ovanpå glasyren om man väljer att göra den. Se beskrivning längre ner.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
- Låt svalna.
- Vispa ihop glasyren till en smet och spritsa på muffinsarna när de har svalnat helt. Strö på lite kakonibs och låt stelna i kylen i ca 30 minuter.
Smakliga chokladmuffins!


