I detta recept serveras Falafel tillsammans med frästa grönsaker och en vitlökskräm.
Veganskt och glutenfritt.
Recept på Falafel – Vegan och glutenfritt serverat med frästa grönsaker och vitlökskräm
Ca 20 st stora falafel (4 portioner)
Ingredienser:
380 g ekologiska färdigkokta kikärtor (230 g avrunnen)
1 medelstor sötpotatis eko
1 dl mandelmjöl eko
1 msk fiberhusk eko
1 vitlöksklyfta eko
0,5 gul lök eller silverlök eko
1 chiaägg (0,5 dl kokosgrädde och 1 msk chiafrön)
1 kruka ekologisk koriander
0,5-1 tsk himalaya salt eko
1 krm svartpeppar eko
1 tsk spiskummin eko
1 tsk kardemumma eko
Till stekning:
2-3 msk rapsolja eko
Gör såhär:
- Chiaägget: Blanda ihop kokosgrädden med chiafröna och låt stå och svälla i 10 min.
- Skölj kikärtorna och grönsaker.
- Skala och dela upp lök, sötpotatis, koriander och vitlök i mindre bitar.
- Mixa ihop samtliga ingredienser i en matberedare eller liknande.
- Rulla till bullar (jag gjorde 20 st bullar)
- Stek falafeln gyllenbruna på relativt svag värme.
Servera falafeln gärna tillsammans med lite frästa grönsaker, exempelvis paprika, haricots verts och rödlök samt en uppvispad kräm på sojagrädde, vitlöksklyfta och lite pressad citron och salt.
Receptet finns även med i min kokbok “Skapa din hälsa”
Boken “Skapa din hälsa” kan beställas direkt från mig