Glutenfritt vörtbröd / jullimpa med russin – passar mycket bra såhär i jultider.
Vörtkryddor är ju så gott. Jag gjorde en egen mix på torkade kryddor. Mortlade de som var hela så att alla blev i pulverform. Måtten är även räknade på pulverform. Se recept!
Det är något speciellt med hembakat och nybakat bröd, inte sant? Jag blir lycklig varje dag när jag vet att det finns hembakat bröd hemma.
Brukar frysa in brödet så att man kan ta fram och äta som nybakat bröd varje gång.
Receptet är glutenfritt, mjölkfritt, nötfritt, äggfritt och veganskt.
Recept på glutenfritt vörtbröd med russin – vegan
Ingredienser
5,5 dl vatten
1 msk äppelcidervinäger eko
2 msk olivolja eko
3 msk agavesirap eko
2 dl majsmjöl eko (går att byta ut till ex. glutenfritt havremjöl eko)
3 dl bovetemjöl eko
1,5 dl glutenfria havregryn eko
0,5 dl fiberhusk/pomeransskal eko
1 tsk bikarbonat
* ca 4 msk vörtkrydda eko
1 dl russin eko
1 tsk salt eko
* Vörtkrydda:
Blanda ihop:
1,5 msk fänkål,
0,25 msk ingefära,
1,5 msk anis,
0,25 msk nejlika och
0,75 msk pomeransskal.
(Jag använde torkade kryddor och mortlade de som var hela så att alla blev mer som pulver (måtten är baserade på kryddorna i pulverform).
Gör såhär
Blanda ihop vatten, äppelcidervinäger, olivolja och agavesirap i en bunke. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke för sig. Tillsätt sedan lite av mjölblandningen i taget och blanda ihop till en deg med en trägaffel. Täck bunken med en bakduk och låt svälla i 20 minuter. Placera ut degen i en brödform klädd i bakplåtspapper. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 50 minuter. Låt brödet svalna under bakduk.
Smakligt vörtbröd!




