Uppskivat glutenfritt och veganskt vörtbröd.

Glutenfritt vörtbröd / jullimpa med russin – vegan

Glutenfritt vörtbröd / jullimpa med russin – passar mycket bra såhär i jultider.

Vörtkryddor är ju så gott. Jag gjorde en egen mix på torkade kryddor. Mortlade de som var hela så att alla blev i pulverform. Måtten är även räknade på pulverform. Se recept!

Det är något speciellt med hembakat och nybakat bröd, inte sant? Jag blir lycklig varje dag när jag vet att det finns hembakat bröd hemma.

Brukar frysa in brödet så att man kan ta fram och äta som nybakat bröd varje gång.

Receptet är glutenfritt, mjölkfritt, nötfritt, äggfritt och veganskt.

Recept på glutenfritt vörtbröd med russin – vegan

Ingredienser

5,5 dl vatten
1 msk äppelcidervinäger
2 msk olivolja
3 msk agavesirap
2 dl majsmjöl
3 dl bovetemjöl
1,5 dl glutenfria havregryn
0,5 dl fiberhusk
1 tsk bikarbonat
* ca 4 msk vörtkrydda
1 dl russin
1 tsk salt

* Vörtkrydda:
Blanda ihop:
1,5 msk fänkål,
0,25 msk ingefära,
1,5 msk anis,
0,25 msk nejlika och
0,75 msk pomeransskal.
(Jag använde torkade kryddor och mortlade de som var hela så att alla blev mer som pulver (måtten är baserade på kryddorna i pulverform).

Gör såhär

Blanda ihop vatten, äppelcidervinäger, olivolja och agavesirap i en bunke. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke för sig. Tillsätt sedan lite av mjölblandningen i taget och blanda ihop till en deg med en trägaffel. Täck bunken med en bakduk och låt svälla i 20 minuter. Placera ut degen i en brödform klädd i bakplåtspapper. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 50 minuter. Låt brödet svalna under bakduk.

Smakligt vörtbröd!

Uppskivat glutenfritt och veganskt vörtbröd.
Uppskivat vörtbröd på en vit bricka.
Uppskivat glutenfritt och veganskt vörtbröd.
Uppskivat vörtbröd på en vit bricka.
Uppskivat glutenfritt och veganskt vörtbröd.
Uppskivat vörtbröd på en vit bricka.
En brödform med glutenfritt och veganskt vörtbröd.
Vörtbrödet när det är nygräddat!
En skål med vörtkryddor.
Mortlar och rör ihop vörtkryddorna.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*