Du kanske inte reser till Grekland denna sommar men du kan alltid ta med Grekland hem till dig. Nåja nästan i alla fall. Nu hoppas vi på lite mer lagom sommarvärme igen, eller hur! Dagens lunch här blev alltså en grekisk sallad med vegansk grekisk ost, toppad med färsk oregano, avokado tzatziki och färskt gurkvatten.
När du kramar ur gurkan för att blanda till tzazikin så sparar du vätskan och tillsätter den till bordsvattnet (så får du ett gott gurkvatten).
En god grekisk sallad med tzatziki på avokado – fräscht och gott! Helvegetariskt/veganskt och glutenfritt, mjölkfritt, nötfritt, laktosfritt.
Recept på grekisk sallad med avokado tzatziki – vegan
2-4 portioner
Ingredienser
Grekisk sallad
0,5-1 rödlök eko
3/4 gurka eko
4 tomater eko
0,5 kruka färsk oregano eko
1 dl kalamata oliver eko
1 block vegansk grekisk ost (glutenfri)
Dressing
0,5 dl olivolja eko
1 msk äppelcidervinäger eko
Avokado tzatziki
2 avokado eko
1/4 gurka eko
1-2 vitlöksklyftor eko
1 msk saft från färsk citron eko eller färsk lime eko
0,5 dl naturell eller turkisk kokosghurt eller havreghurt eko (vegansk yoghurt ) Obs! Kontrollera att produkten är glutenfri om du är allergisk.

Gör såhär:
Grekisk sallad och dressing
- Skala och skiva löken. Skär gurkan, tomaterna och osten i bitar
- Varva lök, gurka, tomat, oliver och ost på tallrikar
- Rör ihop olja och vinäger och ringla över. Strö över färsk oregano och svartpeppar.
Avokado tzatziki
- Riv gurkan och krama ur eller sila den för att få bort lite av vätskan. Spara vätskan och tillsätt till bordsvattnet så får du ett gott gurkvatten.
- Mixa ihop skalad och urkärnad avokado, kokosgrädde/vegansk yoghurt, pressad vitlök, salt, peppar, lite saft från citron eller lime och rör sist ner den rivna gurkan för hand.
Ät och njut!
