Här kommer ett nyttigt och gott tips att ha på julbordet istället för julskinka av gris eller kalkonkött. Den griljerade kålroten är mycket god att avnjuta tillsammans med hembakat julbröd och lite extra senap.
Kålrot är ett väldigt tacksam rot då den går att förvara länge om man håller den kyld.
Griljerad kålrot – istället för julskinka – vegan
Ingredienser
1 liten/mellanstor kålrot
buljongtärning eko (kan uteslutas)
0,5 msk salt eko
(några kryddpepparkorn)
Griljering
0,5 dl senap eko
1 msk yacon- eller agavesirap eko
1 msk bovetemjöl eko
3 msk kokosmjölk eko
pofiber (istället för ströbröd)
Gör såhär:
Skala kålroten om man vill, skär bort kanterna och koka upp tillsammans med rikligt med vatten (så det täcker kålroten och mer), salt, buljong och några kryddpepparkorn. Låt småkoka tills den är mjuk rakt igenom (ca 1,5 timme). Låt kålroten svalna med spadet i ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg kålroten i en form. Blanda ihop senap, yacon- eller agavesirap, bovetemjöl och kokosmjölk. Bred på blandningen över kålroten och strö på lite pofiber. Griljera mitt i ugnen i ca 20 minuter tills den har fått lite gyllene färg.
Servera gärna på en bit hembakat julbröd och med lite extra senap! 🙂
Kålroten är näringsrik, och innehåller bland annat mycket C-vitamin. Kålrot kan förvaras länge, ett halvår om man håller den i kyla, och finns därför att få tag i året om.