Här kommer ett nyttigt och gott tips att ha på julbordet istället för julskinka av gris eller kalkonkött.
Den griljerade sötpotatisen är mycket god att avnjuta tillsammans med hembakat julbröd och lite extra senap.
Om det blir kvar av griljeringen kan detta sparas och ha som extra tillbehör.
Receptet är helvegetariskt/veganskt, glutenfritt, äggfritt, mjölkfritt och laktosfritt.
Recept på griljerad sötpotatis – vegansk och glutenfri
Ingredienser
1 stor sötpotatis (så jämn som möjligt)
0,5 msk buljong eko
salt eko
några kryddpepparkorn
Griljering
0,5 dl senap eko
1 msk yacon- eller agavesirap eko
1 msk bovetemjöl eko
3 msk kokosmjölk eko eller havredryck eko
lite pofiber (istället för ströbröd)
Gör såhär:
Skala sötpotatisen och koka upp tillsammans med rikligt med vatten (så det täcker sötpotatisen och mer), salt, buljong och några kryddpepparkorn. Låt småkoka tills den är mjuk rakt igenom (ca 50 min). Låt sötpotatisen svalna med spadet i ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg sötpotatisen i en ugnssäker form. Blanda ihop senap, yacon- eller agavesirap, bovetemjöl och kokosmjölk/havredryck. Bred på blandningen över sötpotatisen och strö på lite pofiber. Griljera mitt i ugnen i ca 20 minuter tills den har fått lite gyllene färg.
Servera gärna på en bit hembakat julbröd och med lite extra senap! 🙂
Sötpotatisen är ingen potatis, det är en ört.