Idag kom jag på den geniala idén att koka tofu för att sedan griljera den för att skapa en jultofu. 😉 Jag kokade först ett block med fast ekologisk tofu i vatten tillsammans med kryddpepparkorn, salt, lagerblad, lök och morot. Sedan griljerade jag den och garnerade med nejlikor. Tofun drog dock inte åt sig så mycket smak av kokprocess, så jag valde att använda en färdigrökt tofu istället som har mer smak.
Receptet på griljerad tofu / jultofu / vegansk julskinka är glutenfritt (Obs! kolla den tofuprodukt du köper), mjölkfritt, äggfritt, nötfritt och veganskt / helvegetariskt.
Vete i produkten blir glutenfri under fermentering. Källa: Livsmedelsverket.
Recept på griljerad tofu – vegansk julskinka – jultofu
Ingredienser
1 – 2 pkt alspånsrökt tofu eko
Griljering
3 msk senap eko
1 msk kokosgrädde eller annan växtbaserad grädde
2 msk agavesirap eko
1 tsk malen ingefära eko
0,5 tsk kanel eko
2 msk pofiber (hälften till garnering)
hela torkade nejlikor till garnering
Gör såhär
Griljering
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg tofun på en plåt med bakplåtspapper. Rör ihop griljeringen men bara hälften av pofibern. Bred ut blandningen ovan och runt om hela tofun. Strö över resten av pofiber och stick ner nejlikor på toppen. Griljera i 10–15 min. Skär jultofun i skivor och servera.
Smaklig griljerad tofu!

