Ett fat med grillad aubergine med vitlök- och basilikadressing, sötpotatis och rabarberchutney.

Grillad aubergine med vitlök- och basilikadressing, sötpotatis och rabarberchutney – Två sulor – vegan

Vilket grillväder vi har ute just nu. Passade bra att grilla lite aubergine (även kallad äggplanta) och skapa detta goda recept med vitlök- och basilikadressing, sötpotatis och rabarberchutney . Jag tycker det ser ut lite som 2 sulor som ligger där på tallriken så beslöt mig genast för att döpa rätten till “Två sulor” ha ha.

Finns ju så många goda grönsaker att grilla! Bara att testa sig fram.

Avbeskning (om man vill)
Aubergine kan ha en besk smak som kan mildras genom att man häller på ett rikligt lager med salt på de uppskurna skivorna. De får sedan vila ca 20 minuter varefter man sköljer bort saltet innan tillagning. I dagens läge är auberginen oftast inte lika besk som den var förr i tiden, så detta steg bestämmer man själv om man vill göra eller inte.

Smakerna gifter sig
Smakerna av basilika, rabarber, agave, ingefära och vitlök gifter sig bra tillsammans. Jag tycker även att hummusen som vi hade till (och som innehåller spiskummin) fungerade väldigt bra till smakmässigt. Hummusen gör även att rätten blir väldigt mättande så det kan jag rekommendera att äta till.

Receptet är veganskt / helvegetariskt, glutenfritt, mjölkfritt, laktosfritt och utan vitt socker.

Recept på grillad aubergine med vitlök- och basilikadressing, sötpotatis och rabarberchutney

Ingredienser
2 portioner

1 medelstor aubergine eko
1 medelstor sötpotatis eko
olivolja eko
salt eko

Vitlök- och basilikadressing
2 msk olivolja eko>
1 vitlöksklyfta eko (pressad)
salt och svartpeppar eko
saft och skal från färsk citron eko (efter smak)
några färska basilikablad eko (hackade)

Rabarberchutney
100 g rabarber
3 msk agavesirap eko
1 msk äppelcidervinäger eko
1 nypa salt eko
1 tsk ingefära eko

Ett fat med grillad aubergine med vitlök- och basilikadressing, sötpotatis och rabarberchutney.

Gör såhär:

Vitlök- och basilikadressing:
Rör ihop olivoljan med pressad vitlök, saft från citron och lite rivet citronskal, salt, peppar och hackad basilika. Ställ åt sidan.

Rabarberchutney:
Väg upp och skiva sedan upp rabarbern i mindre bitar. Lägg i en panna eller kastrull tillsammans med agavesirap, äppelcidervinäger, ingefära och salt. Koka/fräs upp på svag värme tills rabarbern är mjuk (ca 20 minuter). Rör om då och då. Mosa och blanda ihop med en gaffel till den konsistens som föredras.

Aubergin och sötpotatis:
Skär auberginen i skivor på längden (ca 1 cm tjocka skivor).
Om man vill: Salta på bägge sidor och lägg skivorna på hushållspapper i ca 20 minuter för att avbeska dem (se text ovan). Skölj sedan skivorna med vatten och torka av med en handduk.
Skär ett rutmönster i snittytan.

Klyfta upp sötpotatisen och placera den samt auberginen på ett bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja, salta lätt och grilla på 225 grader i ca 20 minuter eller tills de känns klara och har fått lite färg. Vänd några gånger. Det går även bra att grilla på en vanlig grill. Då kan man förkoka sötpotatisen i ca 10 minuter. Pensla då på lite olja och salta innan grillning. När de är klara: Lägg upp direkt på tallrikar. Pensla på den kalla dressingen ovanpå auberginens rutmönster.

Servera auberginen med vitlök- och basilikadressing tillsammans med sötpotatis, rabarberchutney, en grön sallad som exemplevis mache samt med en hemmagjord hummus. Jag kommer även lägga upp mitt recept på hummus på bloggen framöver.

Smaklig måltid och en fortsatt fin helg!

En skål med rabarberchutney utan vitt socker.
Rabarberchutney.
Ett fat med grillad aubergine med vitlök- och basilikadressing och sötpotatis.
Grillad aubergine med vitlök- och basilikadressing och sötpotatis i klyftor.
1+

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*