Hemmagjord hudvård

Hemmagjord tandkräm

En burk med hemmagjord tandkräm bredvid rosa blommor.

Det är enkelt att blanda ihop sin egen hemmagjorda tandkräm. Jag upplever att jag kan använda denna fluorfria nu när jag äter så ren mat som jag gör, undviker att småäta, oftast lagar maten från grunden och inte äter så mycket vitt socker.

Obs! Tänk dock på att tandvården rekommenderar fluor så jag kan inte garantera att detta fungerar för alla. Hursomhelst så vill jag dela med mig av detta enkla recept på en hemmagjord tandkräm som iallafall håller mina tandtroll borta. Detta är tandkräm i sin enklaste form. 🙂

Borsta minst 2 gånger om dagen med lätta rörelser och en mjuk tandborste såsom tandvården lär ut under några minuter. Använd även tandtråd minst 1 gång per dag.

Spotta sedan ut i papperskorg då kokosoljan annars har en tendens att fastna och göra stopp i avloppet. Skölj noggrant.

Hemmagjord tandkräm

1 liten burk

Innehåll

2 msk kallpressad kokosolja eko
1-2 msk bikarbonat
* någon droppe pepparmyntsolja eller vintergröna eko (eterisk olja)

En burk med hemmagjord tandkräm bredvid rosa blommor.

Gör såhär:

Smält kokosoljan över vattenbad om den är hård. Blanda ihop alla ingredienser och häll över exempelvis i en liten burk med lock. Låt stelna i kylen.

Eteriska oljor

* Vintergröna och andra eteriska oljor används inom aromaterapi samt som doft- och smakämne i kosmetiska produkter. Det är även vanligt att smaksätta olika sorters mat, dryck och godis. Tänk bara på att vara mycket försiktig med doseringen, någon enstaka droppe räcker långt. Eteriska oljor med GRAS-status innebär att oljan är klassad som säker ingrediens i livsmedel. GRAS är en förkortning på “Generally Recognized As Safe”.
Eteriska oljor är kraftfulla koncentrat. Använd inte outspädd eterisk olja direkt på huden, undantag förekommer. Undvik outspädd kontakt med ögon och slemhinnor, orsakar allvarlig ögonirritation. Det är viktigt att vara insatt i de eteriska oljornas egenskaper och verkan särskilt vid: sjukdom, graviditet och amning. Ett enkelt hudtest rekommenderas vid misstanke om överkänslighet. Eteriska oljor ska aldrig förtäras i koncentrerad form, livshotande!

vintergröna eterisk olja


vintergröna eko

En burk med hemmagjord tandkräm.
En burk med hemmagjord tandkräm.

Du kanske också gillar …