När du vill äta en god hemmagjord glass så ska du prova detta recept. En riktigt god vaniljglass med en touch av kolasmak, gjord på krämig kokosmölk – vegansk och eatclean.
Glassen är sötad med kokossocker som har ett lägre GI än vanligt socker, är oraffinerat och har mer fibrer och protein än vanligt socker. Om man vill ha glassen mindre söt går det bra att minska mängden koksosocker i receptet. Det är dock kokossockret som ger kolasmaken till glassen.
Glassen går även att smaksätta ytterligare, exempelvis med lite lakritspulver, kakao eller blåbär.
Recept på hemmagjord vaniljglass med kolasmak – eatclean – vegan
Ingredienser:
400 ml krämig kokosmjölk utan tillsatser
0,5 dl kokossocker eko
0,5 tsk vaniljpulver eko
1 knivsudd salt eko
0,5 msk kokosolja eko (några droppar saft från en färsk citron)
Se en kort film om hur glassen tillagas
Gör såhär:
-
- Koka upp kokossockret med hälften av kokosmjölken någon minut under omrörning tills sockret löst upp sig.
- Låt svalna och sedan kallna helt i kylen (ca 1,5 timme).
- Vispa sedan ihop med alla övriga ingredienser, mixa in kokosoljan med en stavmixer om det behövs.
- Placera glassen i en glasskål med lock.
- Ställ in i frysen ca 4 timmar eller längre och rör om i glassen 1 gång i timmen första 2 timmarna så att det inte blir för mycket iskristaller.
Förvaras i frysen. Tas fram i god tid innan den ska ätas för att tina upp.
Servering
Servera gärna glassen tillsammans med färsk frukt eller bär och eventuellt lite hackade nötter.