Hemmagjord vegansk ost – glutenfri

Vegansk ost är ett enkelt recept att göra hemma, bara att koka ihop och ställa kylt.

Hemligheten i detta recept är agar agar för att få osten till en hyvelbar konsistens. Agar agar är framställd från ett sjögräs som är rikt på gelbildande partiklar och används som ett veganskt alternativ istället för gelatin.

Receptet är helvegetariskt/veganskt, glutenfritt, äggfritt, mjölkfritt och laktosfritt.

Recept på hemmagjord vegansk ost – glutenfri

Ingredienser
400 ml kokosmjölk eko eller 4 dl glutenfri havredryck eko (eller blanda hälften hälften)
* 1 tsk agar agar pulver eko
0,75 dl rismjöl eko eller bovetemjöl eko
1 tsk bjäst
1 msk rapsolja eller olivolja
1-1,5 tsk salt eko
valfri kryddning (jag använde 1 pressad vitlöksklyfta denna gång)

Gör såhär:
Koka ihop kokosmjölk/havredryck och agar agar enligt beskrivning på agar agar förpackningen. Blanda ihop övriga ingredienser i en skål till en grynig massa. Blanda i den gryniga massan och rör snabbt ihop till en jämn smet. Häll direkt över i en liten hög form klädd med bakplåtspapper. Ställ kylt i några timmar. (ca 2 timmar)

Osten går även bra att smälta på varma mackor eller pizza exempelvis.

Förvaras i kylskåp.

vegansk och glutenfri ost

vegansk och glutenfri ost

* Agar-agar är framställd från ett sjögräs som är rikt på gelbildande partiklar och används som ett veganskt alternativ istället för gelatin.

0