Godmiddag!
Idag tänkte jag tipsa om ett hemmagjort veganskt margarin. Detta kan användas både till matlagning, bakning eller att bara ha på smörgåsen.
Tänk på att val av oljor kan ge olika smaker, dvs om de är kallpressade etc. Så testa er fram vad ni tycker blir godast. Nyttigast är dock att använda kallpressade och ekologiska oljor.
Längre ner i inlägget finns några tips på recept där jag har använt margarinet.
Receptet är veganskt, glutenfritt, mjölkfritt, laktosfritt och nötfritt.
Recept på hemmagjort margarin – vegan
1 dl kokosolja eko (går även att använda neutral)
1,5 dl krämig kokosmjölk utan tillsatser
1 dl rapsolja eko
1 dl olivolja eko
0,5-1 tsk salt eko


Mixa ihop kokosolja, krämig kokosmjölk och salt med en stavmixer i en skål. Ringla ner lite rapsolja och olivolja lite i taget tills du har en krämig och jämn blandning. Placera margarinet i en förvaringslåda av glas med lock och låt stelna i kylskåpet i några timmar. Förvara i kylen.
Förutom att använda margarinet på smörgås så går det även bra att baka med.
Se exempelvis dessa recept:
Smulpaj med blåbär – glutenfri vegan
Veganska glutenfria bananscones