En skål med gul hummus med gurkmeja.

Hummus med gurkmeja – gul hummus

Hej alla matälskare!

Nu såhär i denna sommartid bjuder jag på ett recept på en vackert gul hummus som fått sin färg av den underbara kryddan gurkmeja. Hummus är ett enkelt och perfekt tillbehör till exempelvis plockmat, buffér, sallader, grillade grönsaker eller ugnsbakat. I hummusen används kikärtor (men det går även att byta ut till exempelvis cannellinibönor eller gula ärtor)

Hoppas ni ska gilla hummusen!

Lite kort om kikärtor

Kikärtor har många användningsområden, de har en nötig ton och är utmärkta i soppor, sallader, grytor och pastarätter, eller bara kalla som de är med olivolja, lite äppelcidervinäger och färska örter. Eller som i detta recept – till att göra en god hummus.

Använd även kikärtspadet – kallat Aquafaba Dessutom kan man använda dess spad (kallas Aquafaba) uppvispat till exempelvis ersättning för ägg i bak eller till att göra vegansk majonnäs.
Se mitt recept på majonnäs med kikärtsspad här.


Gurkmejan har använts inom Ayurvedisk medicin
Gurkmeja kommer urpsrungligen från Sydostasien och har använts inom traditionell Ayurvedisk medicin för dess renande verkan. Gurkmeja verkar stärka matsmältningen och nedbrytningen av fett. Örten är för övrigt vanlig i matlagning i framförallt Indien och ingår ofta i kryddblandningen curry. Känd för den härliga gula färg den ger ifrån sig.
Källa:bodystore.com

Recept på hummus med gurkmeja – gul hummus

Ingredienser:
4 portioner

1 paket kokta kikärtor eko (ca 230 gram avrunna) (går att byta ut mot exempelvis cannellinibönor eller gula ärtor eko)
3 msk olivolja eko
1 msk tahini eko (sesampasta)
1 tsk spiskummin eko
1 tsk gurkmeja eko
1-2 vitlöksklyftor eko (pressade)
0,5 citron eko (saften)
(3 tsk vatten)
1 nypa salt eko

En skål med gul hummus med gurkmeja.
Hummus med en vackert gul färg.

Gör såhär:
Häll av kikärtsspadet och spara det till ett recept med kikärtspad), se tips längre ner. Skölj och låt rinna av. Mixa kikärtorna tillsammans med olivoljan. Blanda sedan ner pressad vitlök, spiskummin, gurkmeja, tahini och lite salt. Smaka av med citronsaften, lite i taget. Tillsätt några tsk vatten om det behövs för att få den konsistens som önskas. Smaka av kryddningen.

Smaklig gul hummus!

En skål med gul hummus med gurkmeja.
Krämig och god hummus.
En skål med gul hummus med gurkmeja.
Ett fat med grillade grönsaker och gul hummus.
Hummus här serverad tillsammans med grillade grönsaker i marinad. Se länk till receptet nedanför.

Hummus är gott att servera tillsammans med exempelvis grillade grönsaker i marinad.

0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*