Dessa underbart goda italienska bönbullar / vegobullar / veggobullar med spagetti och tomatsås är en vegansk rätt när den är som bäst! Passar både till vardags eller vid lite mer festliga tillfällen.
Ät och njut! 🙂
Receptet är helvegetariskt/veganskt, glutenfritt, äggfritt, mjölkfritt och laktosfritt.
Recept på Italienska bönbullar med pasta och tomatsås – vegan och glutenfri
Ingredienser
12 stora bullar (3-4 portioner)
Bönbullarna
380 g färdigkokta svarta bönor eko (230 g avrunnen)
0,5 liten gul lök eko
1 msk olivolja eko
0,5 dl rismjöl eko
0,5 dl kikärtsmjöl eko
0,5 dl mandelmjöl eko eller hackade mandlar
1-2 vitlöksklyfta eko
2 tsk fiberhusk
0,5-1 kruka persilja eko
0,5 tsk salt eko
1 krm svartpeppar eko
2 tsk tamari eko (glutenfri soja)
60 g vegansk ost
Till stekning:
1-2 msk olivolja eko
Tomatsås
400 g krossade tomater eko (eller krossa egna)
1 gul lök eko
1–2 vitlöksklyftor eko
1 msk olivolja eko
1-2 msk hackad färsk oregano (eller 0,5-1 msk torkad krydda) eko
1 tsk salt eko
1 krm svartpeppar eko
Tillbehör
Bönspagetti/tagilatelli eko och en fräsch grön sallad (eller valfri pasta).
Gör såhär:
- Bönbullarna: Skala och skär löken i mindre bitar.
- Skölj av bönorna och låt rinna av.
- Pressa vitlöken och skölj persiljan.
- Mixa ihop samtliga ingredienser till bönbullarna i en matberedare.
- Forma sedan till 12 stora bollar.
- Bryn i olivolja på svag värme och baka sedan i ugnen på 175 grader i ca 20-30 minuter.
- Tomatsåsen: Skala och finhacka (eller mixa) gul lök och vitlök.
- Fräs löken i oljan i några minuter. Löken ska inte bli brun, bara mjukna.
- Tillsätt de krossade tomaterna och smaksätt med kryddor.
- Låt såsen koka 15-20 minuter så att den blir lite simmig.
Servera bönbullarna tillsammans med kokt bönspagetti eller tagilatelli, tomatsåsen och en fräsch grön sallad.
Smaklig måltid! 🙂