Dessa underbart goda italienska vegobullar / bönbullar med spagetti och tomatsås är ett recept på vegansk mat när den är som bäst.
Italiensk mat med spagetti och härliga smaker som passar bra både till vardags eller vid lite mer festliga tillfällen.
Receptet är helvegetariskt/veganskt, glutenfritt, äggfritt, mjölkfritt och laktosfritt. Välj glutenfrit spagetti för att få rätten glutenfri.
Recept på vegobullar med spagetti och tomatsås – italiensk glutenfri mat
12 stora bullar (3-4 portioner)
Ingredienser
Bönbullarna
380 g färdigkokta svarta bönor eko (230 g avrunnen)
0,5 liten gul lök eko
1 msk olivolja eko
0,5 dl rismjöl eko
0,5 dl kikärtsmjöl eko
0,5 dl mandelmjöl eko eller hackade mandlar
1-2 vitlöksklyfta eko
2 tsk fiberhusk
0,5-1 kruka persilja eko
0,5 tsk salt eko
1 krm svartpeppar eko
2 tsk tamari eko (glutenfri soja)
60 g vegansk ost
Till stekning
1-2 msk olivolja eko
Tomatsås
400 g krossade tomater eko (eller krossa egna)
1 gul lök eko
1–2 vitlöksklyftor eko
1 msk olivolja eko
1-2 msk hackad färsk oregano (eller 0,5-1 msk torkad krydda) eko
1 tsk salt eko
1 krm svartpeppar eko
Tillbehör
Bönspagetti/tagilatelli eko och en fräsch grön sallad (eller valfri pasta).
Gör såhär
Bönbullarna
- Skala och skär löken i mindre bitar.
- Skölj av bönorna och låt rinna av.
- Pressa vitlöken och skölj persiljan.
- Mixa ihop samtliga ingredienser till bönbullarna i en matberedare.
- Forma sedan till 12 stora bollar.
- Bryn i olivolja på svag värme och baka sedan i ugnen på 175 grader i ca 20-30 minuter.
Tomatsåsen
- Skala och finhacka (eller mixa) gul lök och vitlök.
- Fräs löken i oljan i några minuter. Löken ska inte bli brun, bara mjukna.
- Tillsätt de krossade tomaterna och smaksätt med kryddor.
- Låt såsen koka 15-20 minuter så att den blir lite simmig.
Servera bönbullarna tillsammans med kokt bönspagetti, tagilatelli eller valfri pasta, tomatsåsen och en fräsch grön sallad.
Smaklig måltid!