Detta julbröd är både vegan, glutenfritt, laktosfritt, mejerifritt och äggfritt. Ingredienser är bl.a. avokado och blandade bönor. Riktigt gott och saftigt julbröd. Servera gärna tillsammans med Healthcreators julskinka – vegan eller griljerad kålrot 🙂
Recept Julbröd på avokado, bönor och aprikos – vegan, paleo och glutenfritt
1 limpa ca 13-15 skivor
Ingredienser:
230 g avrunnen Zetas blandade bönor eller liknande (kidneybönor, stora vita bönor och kikärtor) eko
1 dl rapsolja eller olivolja eko
1/2 mogen avokado eko
Chiaäggen:
2 msk chiafrön eko
0,5 dl kokosmjölk eko
Torra ingredienser:
0,5 dl teffkorn eko
1,5 dl mandelmjöl eller hela mandlar eko
2 msk fiberhusk
2 tsk bikarbonat
60 g russin (ca 4 msk) eller 6-7 soltorkade aprikoser eko
0,5 tsk anis
0,5 tsk kanel eko
1 tsk kardemumma
1 tsk malda nejlikor
0,5 tsk ingefära eko
0,5 tsk malda pomeransskal
0,5 tsk himalayasalt eko
4 msk solroskärnor eko
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda kokosmjölken och chiafröna i en bunke för sig, (kallas chiaägg) och låt jäsa i 30 minuter.
3. Skölj bönorna och mixa dem tillsammans med den halva avokadon i exempelvis en matberedare.
4. Mixa i alla övriga ingredienserna i (utom solroskärnorna som ska användas till topping eller blandas i på slutet).
5. Lägg över degen i en bytta och blanda i de grovhackade aprikoserna eller russinen samt solroskärnorna. Knåda lite för hand.
6. Lägg bakplåtspapper i en brödform eller smörj med kokosolja. Fördela ut degen jämt.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter. Känn med en sticka att brödet är klart. Låt svalna.
Servera gärna tillsammans med Healthcreators julskinka vegan eller griljerade kålrot.