Alla recept Maträtter

Kantarellpaj med spännande smaker – vegansk och glutenfri

Foto på en form med vegansk glutenfri kantarellpaj med sherry.

Detta goda veganska glutenfria recept på kantarellpaj innehåller spännande smaker från gula kantareller, färska örter och sherry. Själva stanningen är gjort på bl.a. krämig kokosmjölk, glutenfri havredryck och vegansk ost.

Nu är det svamptider och det finns så mycket gott att laga på svamp. Detta är bara ett av många exempel. 🙂

Recept på kantarellpaj med spännande smaker – vegansk och glutenfri

4 portioner

Ingredienser

Pajdeg

  • 1 dl mandelmjöl eko
  • 1 dl bovetemjöl eko
  • 1 dl glutenfria havregryn eko
  • 1 tsk fiberhusk
  • 0,5 tsk salt eko
  • 0,75 dl olivolja eko
  • 1 msk vatten

Fyllning

  • 2 msk olivolja eko (till stekning)
  • 250 g kantareller eko
  • 0,5 st purjolök eko
  • 60 g färsk spenat eko
  • 1 msk färsk hackad timjan eko
  • 1 msk färsk hackad persilja eko
  • 1 st vitlöksklyfta eko (skivad)
  • 2 tsk veggiebuljong eko
  • 1 msk sherry
  • salt och svartpeppar eko

Stanning

  • 2,5 dl krämig kokosgrädde, glutenfri havregrädde eller annan valfri växtbaserad grädde
  • 0,5 dl glutenfri havredryck eko
  • 0,5 dl sojamjöl eko
  • * 50 g vegansk ost eko
  • salt och svartpeppar eko

Gör såhär

Pajdegen

  1. Blanda ihop sojamjöl, havregryn, fiberhusk och salt i en bunke.
  2. Rör ner olivoljan. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg med händerna.
  3. Tryck ut degen i en pajform (ca 25 cm i diameter). Låt gärna pajskalet stå kylt i 20 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda skalet i mitten av ugnen tills det fått lite färg, ca 10 minuter.

Fyllning

  1. Ansa, skölj och finstrimla purjolöken.
  2. Skär kantarellerna i mindre bitar (om de är stora).
  3. Stek kantarellerna i olivolja några minuter.
  4. Rör ner purjolöken och fortsätt steka tills den är mjuk.
  5. Krydda med lite salt, färsk timjan, spenat, persilja, vitlök, buljong, svartpeppar och sherry.
  6. Lägg svampröran i pajskalet.

Stanning

  1. Vispa ihop krämig kokosmjölk (eller annan valfri växtbaserad grädde) och havredryck.
  2. Vispa sedan ner sojamjöl och kryddor till en smet.
  3. Riv den veganska osten och blanda ner den med.
  4. Häll stanningen över pajen.
  5. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30-40 minuter.

Serveringstips!
Servera gärna tillsammans med en sallad på mache, plommon och valnötter.

Foto på en form med vegansk glutenfri kantarellpaj med sherry.
Kantarellpaj med spännande smaker – vegansk och glutenfri
En tugga…:) kantarellpaj med spännande smaker – vegansk och glutenfri. Här serverat tillsammans med en sallad på mache, plommon och valnötter.

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *