En stapel med veganska kolakakor.

Kolakakor med kakaonibs – glutenfri vegan

Har du inte fått nog av godsaker över påsken kanske du vill baka dessa goda kolakakor. Kolakakorna med kakaonibs blir bara segare och godare ju fler dagar de får ligga i kakburken. Låt de få lite luft (ha locket på glänt) första 16 timmarna efter de har svalnat. Förvara gärna i en glasburk med lock. Kakorna är gjorda på bland annat dadlar och mandelmjöl och är gräddade som vanliga kakor.

Bara för att kakorna inte innehåller vitt socker ska man ändå äta måttligt även av dessa. Tack vare de ingredienser som används så är kakorna väldigt fulla av energi. Det räcker med andra ord med en eller några få kakor till fikat. 🙂

Kolakakorna är veganska och glutenfria och fria från vitt socker.

Ett fat med veganska kola- och kanelkakor med kakaonibs - glutenfritt.

Recept på kolakakor med kakaonibs – glutenfri vegan

Veganska kolakakor

Dessa goda kolakakor med kakaonibs blir bara segare och godare ju fler dagar de får ligga i kakburken.
Portioner 24 kakor
Författare Yvonne Hedberg

Ingredienser

  • 12 soltorkade dadlar eko (ca 90 g)
  • 4 dl mandelmjöl eko
  • 4 msk ljust bovetemjöl eko
  • 1 tsk vaniljpulver eko
  • 1 tsk kanel eko
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 knivsudd salt eko
  • 2 msk kokosolja eko
  • 1 msk olivolja eko
  • 2 msk agavesirap eller yaconsirap eko
  • 2 msk vatten
  • 2-4 msk kakaonibs eko

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Se till att dadlarna är urkärnade. Mixa alla torra ingredienser till ett fint mjöl och tillsätt sedan övriga ingredienser.
  • Mixa till en fin deg och tillsätt kakaonibsen så att de bara blandas med på slutet.
  • Forma till 24 små bollar genom att först rulla degen och sedan skära upp i bitar.
  • Lägg bollarna direkt på en plåt med bakplåtspapper och platta ut dem med en gaffel.
  • Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 12 minuter.
  • Låt svalna ordentligt och förvara sedan i en glasburk med lock.
  • Låt locket ligga på glänt över natten.
Ett uppslag ur kokboken Vegansk vardagsmat av Yvonne Hedberg.
Receptet finns även med i min kokbok Vegansk vardagsmat – eat clean.
Deg-mix till veganska kola- och kanelkakor med kakaonibs - glutenfritt.
Mixa först ihop alla torra ingredienser utom kakaonibsen.
Degen till veganska kola- och kanelkakor med kakaonibs - glutenfritt.
Blanda i kakaonibsen när degen har mixats klart.
En rulle deg till veganska kola- och kanelkakor med kakaonibs - glutenfritt.
Forma degen till en rulle och skär upp degen i 24 bitar.
En plåt med veganska kola- och kanelkakor med kakaonibs - glutenfritt.
Forma bitarna till 24 bollar och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper (2 plåtar). Pressa ut dem med hjälp av en gaffel.
En plåt med veganska kola- och kanelkakor med kakaonibs - glutenfritt.
Grädda kakorna på 175 grader mitt i ugnen i ca 12 minuter.
En glasburk med veganska kola- och kanelkakor med kakaonibs - glutenfritt.
När kakorna har svalnat kan du placera kakorna i en glasburk med lock.
En glasburk med veganska kola- och kanelkakor med kakaonibs - glutenfritt med locket på glänt.
Ha gärna locket på glänt över natten. Förvaras sedan med locket på. Kakorna blir bara segare och godare efter några dagar. Går även bra att frysa.
3+

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




*