Hej alla matälskare,
Krämig potatissallad har alltid varit en favorit! Och det är så enkelt att göra den vegansk. Antingen använder man krämig kokosmjölk eller kokosgrädde eller så mixar man med vegansk creme fraiche och någon klick vegansk majonäs om man vill. Jag har använt kokosmjölk i min och den blev väldigt god. Kokossmaken försvinner av currykryddan så om man inte gillar den så behöver man inte oroa sig.
Perfekt tillbehör till buffé eller att servera till en annan måltid. Kan passa bra nu i midsommar med sina perfekta ingredienser för säsongen som exempelvis färsk potatis och rädisor.
Visste ni att potatis får ett lågt GI om man kokar den och sedan låter den svalna helt. Man kan då även värma den igen och den behåller sitt låga GI.
Recept på krämig potatissallad – äpple, curry och extra mycket allt – vegan
Ingredienser
4-6 portioner
800 g kokt färsk potatis
2 äpplen eko (i tärningar)
200 g sockerärtor eko
1 knippe rädisor eko (skivade)
1 stor lök eko eller 3-4 små salladslökar (finhackat)
o,5 kruka gräslök (hackade)
1,5-2 dl kapris eko
Sås
4 dl krämig kokosmjölk (går att variera med exempelvis vegansk creme fraiche)
1 msk saft från färsk citron eko
1 tsk agavesirap eko
1-2 msk äppelcidervinäger eko
1,5 tsk salt eko
1 knivsudd svartpeppar eko
1 – 1,25 msk curry eko (eller efter smak)

Gör såhär:
Koka färskpotatisen i ca 15-20 minter. Känn med en sticka att de är klara. Häll bort vattnet och låt svalna. Blanda ihop ingredienserna till såsen i en skål. Skölj äpplena, ta bort kärnhuset och skär i tärningar. Skölj rädisor och sockerärtorna. Skiva upp rädisorna. Halvera potatisarna och sockerärtorna. Häll av vätskan från kaprisen. Rör ner alla ingredienser i såsen. Smaka av kryddningen. Låt gärna såt till sig i kylskåpet innan servering. Toppa med hackad gräslök, skivade rädisor och kanske lite tusensköna.
Smaklig potatissallad och glad midsommar!


