Här kommer ett galet gott recept på krämig senaps svill / vegansk sill och hur man kan lägga in aubergine för att göra svill (vegansk sill). Detta är busenkelt.
Du behöver ca 1 dag för att bli klar med svillen om du gör den på kvällen, då själva inläggningen bör ligga över natten. Så ja, du hinner till julafton om du startar nu. 🙂
Svillen lägger du in som vanligt och låter stå och dra till sig 8-16 timmar. Sedan är det bara att låta lagen rinna av och blanda ihop röran/såsen som du vänder ner svillen i.
Receptet är glutenfritt, veganskt, växtbaserat, mjölkfritt, laktosfritt utan tillsatt socker (Obs! Senap innehåller oftast socker).
Recept på krämig senaps svill – vegansk sill
1 burk
Ingredienser
Inlagd aubergine
Aubergine
200 g aubergine eko
salt eko
vatten
Lagen till inläggningen
2 dl vatten
1 dl sötin eko
0,5 dl ättikssprit
1 tsk salt eko
3 lagerblad eko
10 kryddpepparkorn eko
0,5 morot eko (tärnad)
0,5 rödlök eller gul lök eko (i mindre bitar)
Såsen
1 dl kokosgrädde eko
3 msk senap eko
1 msk dijonsenap eko
1 msk sötströ eko
1 tsk äppelcidervinäger eko
0,5 dl olivolja eko
0,5 dl hackad dill eko
1 nypa salt eko
1 knivsudd svartpeppar eko
Gör såhär
Inlagd aubergine
Skär aubergine i ca 0,5 cm tjocka skivor. Salta och låt dra i några minuter. Skölj av. Skär i mindre bitar, ca 3*5 cm. Koka bitarna i vatten så de blir lagom mjuka (någon minut). Häll bort vattnet och låt auberginen svalna. Koka upp ingredienserna till lagen tills sötningen löst upp sig. Låt svalna. Lägg i aubergine-bitarna i lagen och låt stå kylt över natten.
Häll av lagen och plocka bort lagerbladen.
Såsen
Rör ihop kokosgrädde, senap, sötströ och vinäger. Vispa ner oljan i en stråle i senapssåsen. Hacka dillen och blanda ner, smaka av med salt och peppar. Låt svillen/auberginen rinna av och vänd sedan ner den i såsen.
Placera senaps svillen i en burk och förvara i kylen.
Smaklig senaps svill och God Jul! 🙂



