Mitt sjätte och sista tips på nyttigare godis för denna påsk är Lakrits- och chokladkola – rawfood och paleo. Dessa är både enkla och går snabbt att göra.
Nyttigheterna från både dadlar, kakao, kokos och lakrits är dess fördelar. Samt den goda smaken såklart!
Recept på Lakrits- och chokladkola – rawfood och paleo
Ca 40 bitar
Innehåll
100 g färska dadlar eko
0,5 dl kakao eko
1,5 tsk lakritspulver eko
2 msk kokosolja eko
1 nypa himalaya flingsalt eko
Gör såhär:
- Kärna ur dadlarna (om de har kärnor).
- Mixa sedan alla ingredienser i en matberedare.
- Kavla ut degen mellan två smörpapper.
- Kyl ner i frysen (ca en halvtimme).
- Skär upp i små fyrkanter.
- Slå gärna in kolorna i det använda smörpappret som först klipps i små fyrkanter.
Förvara kolorna i kylen!
Innehåller ca 20 kcal per kolabit varav 2g kolhydrater, 1g fett och 0g protein.
Lakritsroten var förr en medicinalväxt, denna såldes på apotek så sent som på 1970-talet. En smal grenliknande rot som vid tuggning och med saliv ger den typiska lakritssmaken tillika med fibrer då den långsamt mjukas upp. Obs! Överkonsumtion av lakrits – mer än 50 gram per dag – kan hos känsliga personer ge upphov till skadliga effekter.