Ett fat med glutenfri vegansk pizza toppad med ruccola och med en vas med rosa rosor i bakgrunden.

Lättlagad pizza – vegansk och glutenfri

När du vill äta en lättlagad och god pizza – då ska du prova detta veganska och glutenfria recept.

Toppingen är ju valfri men här är den toppad med skogschampinjoner, oliver och med en hemmagjord tomatsås (se recept längre ner) och sedan lite vegansk smältbar ost (riven). Efter gräddning toppades det med med färsk ruccola, färsk oregano och lite extra salt – hur gott som helst.

Gott att ha till pizza är ju såklart även en pizzasallad och recept till en sådan finns också längre ner.

Receptet är helvegetariskt/veganskt och glutenfritt, mjölkfritt, nötfritt och laktosfritt.

Recept på lättlagad pizza – vegansk och glutenfri

Ingredienser

1 stor pizza (ca 2 portioner)

Pizza botten
3 dl vatten
1 msk olivolja eko
1 msk fiberhusk
2 dl rismjöl eko eller ljust teffmjöl eko
1,5 dl ljust bovetemjöl eko
0,5 tsk salt eko

Tomatsås
2 stora tomater eko (eller 4 medelstora) alternativt ett halvt paket krossade tomater eko.
4 tsk torkad oregano eko
2 tsk olivolja eko
1–2 vitlöksklyftor eko (pressade)
1 tsk agavesirap eller yacon sirap raw eko (om man vill)
salt och svartpeppar eko

Förslag på topping
champinjoner eko
oliver eko
lök eko
vegansk ost eko (för hemmagjord se recept här)
färsk ruccola eko
färsk basilika, oregano eller annan örtkrydda eko

Gör såhär:

Rör ihop alla torra ingredienser och vispa sedan ner vatten och olivolja till en deg. Låt degen stå kylt i minst 15 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram degen och knåda den lätt. Baka ut till en stor rund pizza eller 2 mindre på en plåt med bakplåtspapper. Använd lite mer mjöl på händerna när du plattar ut. Förgrädda i ca 12 minuter.

Tomatsåsen
Skölj, torka av och skiva upp tomaterna i mindre bitar. Mixa tillsammans med alla övriga ingredienser till tomatsåsen. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen rinna av med en fin sil i en bunke så den inte blir så vattning. Snurra runt, tippa och slå lätt med silen i luften så går det fortare. Spara vätskan i kylen och dricka som shots vid ett annat tillfälle. OBS! Alternativt tag ett halvt paket krossade tomater eko och blanda ihop med övriga ingredienser. Då behöver det inte rinna av. 

Ta ut pizzan, fördela ut tomatsåsen jämt och lägg på valfri topping. Obs! Lägg på de färska örterna och salladen först när pizzan är färdiggräddad. Ringla på lite mer olivolja om man vill. Grädda ytterligare ca 10 minuter.

Servera gärna med en pizzasallad

Ingen pizza utan pizzasallad. Släng även gärna ihop en enkel pizzasallad till måltiden.

Pizzasallad
400 g strimlad vitkål eko
0,5 dl olivolja eko
1 msk äppelcidervinäger eko
salt och peppar eko
(några droppar från färskpressad citron)

Strimla vitkålen om den inte är färdigstrimlad. Blanda den finstrimlade vitkålen med olivolja och äppelcidervinäger. Smaka av med salt och peppar. För att mjuka upp vitkålen en aning kan man knåda in ingredienserna med händerna. Ha i några droppar färskpressad citron också om man vill.

Ät och njut och Gott Nytt År!

Ett fat med glutenfri vegansk pizza toppad med ruccola och med en vas med rosa rosor i bakgrunden.
Degen till en vegansk pizza vispas med en elvisp.
En utbakdad deg till en vegansk och glutenfri pizza ligger på en plåt.
En vegansk och glutenfri pizza slice ligger på ett fat.
En skål med pizzasallad.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*