I helgen kan det passa bra att äta något med pumpa och här delar jag med mig av ett recept på en god och syrlig lime- och pumpapaj. Receptet kommer även bland många andra vara med i min nya kakbok “Fika eat clean vegan, för högtider och även annars” som förhoppningsvis hinner släppas nu i december. 🙂
Recept på lime och pumpapaj – glutenfri och vegan
16 CM FORM
Ingredienser:
Botten
8 soltorkade dadlar eko
1 dl naturella pekannötter eller valnötter eko
2 dl naturella mandlar eko
1 tsk kallpressad kokosolja eko
0,5 tsk vaniljpulver eko
Limelagret
100 g butternut pumpa utan skal
1 mogen avokado eko
4 lime eko (zest och några msk av saften)
3 msk yaconsirap raw eko
0.5 dl kallpressad kokosolja eko
Topping
skal (zest) från lime eko
naturella raw kokoschips eko eller pumpakärnor eko
Gör såhär:
- Skär och väg upp pumpa i bitar (utan skal) och koka på medelvärme tills de blir mjuka, ca 10–15 minuter. Låt svalna.
- Botten: Se till att dadlarna är urkärnade och mixa ihop alla ingredienser till botten. Placera plastfolie i en form och bre ut degen i botten.
- Limelager och topping: Riv skalet på limen och lägg den åt sidan.
Skala avokadon och mixa ihop med de kokta pumpabitarna och alla övriga ingredienser till limelagret. Pressa ut all saft ur limen och blanda i 2-3 msk av saften och en fjärdedel av skalet. Mixa till en krämig smet. Häll över på pajbotten. Låt stå kylt i minst 5 timmar innan servering. Toppa pajen med resterande limeskal och pumpakärnor eller kokoschips.
Tips! Resterna av saften från limen kan tillsättas i bordsvatten.
Bild på Lime- och pumpapaj
Sugen på en god cheesecake? – vegan och rawfood
Mango- och choklad cheesecake – rawfood