Alla recept Fikabröd och dessert Jul

Lussekatter – glutenfria, mjölkfria – vegan

veganska lussekatter lussebullar

Här delar jag med mig av ett recept på hälsosammare Lussekatter som är fria från vitt socker, gluten och mjölk – dvs så är de även växtbaserade/veganska. Jag tyckte själv de blev riktigt goda och även mättande. 🙂

De smakar inte som vanligt lussekatter, men om man är beredd att testa något nytt så ska man baka och testa detta recept. 🙂

Uppdaterat recept 221213.

Lussekatter – glutenfria, mjölkfria – vegan

Ingredienser

16 lussekatter

3 msk kallpressad kokosolja eko
1 påse saffran eko 0,5 gram
1 tsk bikarbonat
25 g jäst
400 ml kokosmjölk eko
18 soltorkade dadlar eko (ca 100 g)
1 msk yacon- eller agavesirap eko
1 tsk kokossocker eko (om man vill)
1 krm salt eko
9 dl glutenfria havregryn eko
1,5 dl rårismjöl eko (går att byta ut till durra eller bovetemjöl)
2 tsk fiberhusk

Topping
olivolja eko
russin eko

lussekatter glutenfria mjölkfria

Gör såhär

  1. Smält kokosoljan tillsammans med saffran.
  2. Tillsätt sedan kokosmjölken och rör runt.
  3. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölkblandningen när den har fingervärme.
  4. Blanda i agavesirap, kokossocker och salt.
  5. Se till att dadlarna är urkärnade.
  6. Mixa havregrynen och dadlarna samt övriga torra ingredienser till ett fint mjöl och rör sedan ner till smeten. Blanda runt.
  7. Knåda eller stöt degen för hand på slutet. Det gör inget om den är en aning degig.
  8. Jäs degen under bakduk i 30 minuter.
  9. Baka sedan ut lussekatter och pryd dem med russin.
  10. Jäs i ytterligare 45 minuter.
  11. Pensla lite olivolja på om man vill.
  12. Grädda på 200 grader i ca 15 minuter.

Hoppas det ska smaka och glad lucia!

lussekatter glutenfria mjölkfria

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *