Här delar jag med mig av ett recept på hälsosammare Lussekatter som är fria från vitt socker, gluten och mjölk – dvs så är de även växtbaserade/veganska. Jag tyckte själv de blev riktigt goda och även mättande. 🙂
De smakar inte som vanligt lussekatter, men om man är beredd att testa något nytt så ska man baka och testa detta recept. 🙂
Uppdaterat recept 221213.
Lussekatter – glutenfria, mjölkfria – vegan
Ingredienser
16 lussekatter
3 msk kallpressad kokosolja eko
1 påse saffran eko 0,5 gram
1 tsk bikarbonat
25 g jäst
400 ml kokosmjölk eko
18 soltorkade dadlar eko (ca 100 g)
1 msk yacon- eller agavesirap eko
1 tsk kokossocker eko (om man vill)
1 krm salt eko
9 dl glutenfria havregryn eko
1,5 dl rårismjöl eko (går att byta ut till durra eller bovetemjöl)
2 tsk fiberhusk
Topping
olivolja eko
russin eko

Gör såhär
- Smält kokosoljan tillsammans med saffran.
- Tillsätt sedan kokosmjölken och rör runt.
- Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölkblandningen när den har fingervärme.
- Blanda i agavesirap, kokossocker och salt.
- Se till att dadlarna är urkärnade.
- Mixa havregrynen och dadlarna samt övriga torra ingredienser till ett fint mjöl och rör sedan ner till smeten. Blanda runt.
- Knåda eller stöt degen för hand på slutet. Det gör inget om den är en aning degig.
- Jäs degen under bakduk i 30 minuter.
- Baka sedan ut lussekatter och pryd dem med russin.
- Jäs i ytterligare 45 minuter.
- Pensla lite olivolja på om man vill.
- Grädda på 200 grader i ca 15 minuter.
Hoppas det ska smaka och glad lucia!
