I helgen är det första advent och årets julbak har satt igång. Här kommer ett recept på Lussekatter som är fria från vitt socker, glutenfria och mjölkfria – vegan. Jag tyckte själv de blev riktigt goda och även mättande. 🙂
Lussekatter – glutenfria, mjölkfria – vegan
Ingredienser
Ca 16-18 lussekatter
50 g kokosolja eko
1 påse saffran 0,5 gram
25 g jäst
400 ml kokosmjölk eko
16 dadlar eko (ca 2 dl)
2-3 tsk agavesirap eko
2-3 tsk kokossocker eko
1 krm salt eko
9 dl glutenfria havregryn eko
1 dl kokosmjöl eko
1,5 dl bovetemjöl eko
1 msk fiberhusk
russin eko
Gör såhär
- Smält kokosoljan tillsammans med saffran.
- Tillsätt sedan kokosmjölken och rör runt.
- Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölkblandningen när den har fingervärme.
- Blanda i agavesirap, kokossocker och salt.
- Se till att dadlarna är urkärnade.
- Mixa havregrynen och dadlarna och rör sedan ner till smeten. Blanda runt.
- Tillsätt sedan kokosmjöl, bovetemjöl och fiberhusk lite i taget.
- Knåda eller stöt degen för hand på slutet. Det gör inget om den är en aning degig.
- Jäs degen under bakduk i 30 minuter.
- Baka sedan ut lussekatter och pryd dem med russin.
- Jäs i ytterligare 45 minuter.
- Pensla lite rapsolja på om man vill.
- Grädda på 200 grader i ca 15 minuter.
Hoppas det ska smaka och glad 1:a advent!