Foto på marinerade ugnsbakade sojabönor med sötpotatis och avokadokräm.

Ugnsbakade bönor med bakad sötpotatis och avokadokräm

En lättlagad och fräsch rätt både till vardags och till fest är marinerade sojabönor med bakad sötpotatis och avokadokräm.

Köp färdigkokta bönor eller blötlägg och koka själv. Det blir ju oftast lite godare när man kokar dem själv men enklare att köpa färdigkokta.

Det går även bra att använda andra vita bönor till receptet.

Recept på marinerade ugnsbakade sojabönor med bakad sötpotatis och avokadokräm

4 portioner

Ingredienser:
2 paket kokta sojabönor eko (460 g avrunna) eller blötlägg och koka egna sojabönor eko

Marinad
3 msk olivolja eko
1 msk tamari eko (glutenfri soja)
0.5 kruka färsk oregano eko eller 0,5 msk torkad oregano eko
1 pressad vitlöksklyfta eko
saft från 0,5 citron eko (efter smak)
salt eko
svartpeppar eko

Bakad sötpotatis
2-4 medelstora sötpotatisar eko
olivolja eko
0,5-1 msk torkad oregano eko
salt eko

Avokadokräm
1 avokado eko
1 dl glutenfri havredryck eko
0,5 kruka färsk basilika eko (bladen)
1 pressad vitlöksklyfta eko
saft från 0,5 citron eko (efter smak)
salt eko
svartpeppar eko

Gör såhär:

  1. Skölj och placera kokta sojabönor i en ugnsfast form. Blanda ihop marinaden och häll över. Låt stå och dra till sig i 15-30 minuter.
  2. Skölj och skär bort kanterna på sötpotatisen. Dela dem på längden. Skåra halvorna sedan djupt och lägg i en ugnssäker form. Häll på en skvätt olivolja och krydda med oregano och salt.
  3. Ugnsbaka sötpotatisarna mjuka i ca 40 minuter på 175 grader. När 20 minuter kvarstår placeras även sojabönorna in i ugnen.
  4. Gör i ordning avokadokrämen under tiden. Skala och kärna ur avokadon och mixa ihop med alla övriga ingredienser. Smaka av.

Servera gärna tillsammans med en grön sallad, tomater och lite citrusfrukt.

Smaklig måltid!

ugnsbakade sojabonor

avokado

avokadokräm
ugnsbakade sojabönor sötpotatis avokadosås

1+