Många har efterfrågat denna favoritkaka Mjuk pepparkaka – vegansk och glutenfri med alternativ till mandelmjöl. Så nu har jag tagit fram ett recept utan mandel. Och även denna kaka blev väldigt god måste jag säga – minst lika god som den tidigare, om inte godare 🙂
Jag jobbar just nu på två nya kokböcker så det är lite fullt upp just nu. Men roligt! 🙂
Önskar er en fin och skön solig vinterdag!
Recept på mjuk pepparkaka – vegansk, glutenfri och nötfri
Ingredienser
* 1 fiberhuskägg
2 dl glutenfria havregryn eko
1 dl bovetemjöl eko
90 g urkärnade dadlar eko (ca 1,5 dl)
4 tsk pepparkakskrydda (eller blanda egen)
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljpulver eko
1 nypa salt eko
50 g avokado eko (ca en halv)
2 msk agavesirap eller yaconsirap eko
2 dl krämig kokosmjölk eko
1,5 msk kokosolja eko
* 1 fiberhuskägg = 1 tsk fiberhusk och 0,75 dl vatten
Gör såhär
Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop fiberhuskägget och låt stå och svälla i 10 minuter. Skala, kärna ur och mät upp avokadon. Mät upp dadlarna och kontrollera att de är urkärnade. Mixa först dadlarna tillsammans med alla torra ingredienser till ett fint mjöl. Tillsätt sedan resterande ingredienser och mixa vidare till en tjock smet. Smörj en dadelkaksform (sockerkaksform) med kokosolja. Alternativt klä en form med bakplåtspapper. Placera smeten i formen med hjälp av exempelvis en slickepott. Jämna ut och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Låt svalna.
Smaklig mjuk pepparkaka!

