God morgon alla scones älskare!
Goda, nyttiga och lättlagade morotsscones som är glutenfria, eatclean och veganska.
När man bakar glutenfritt bröd kan det bli lite degigare än vanligt bröd. Detta brukar lägga sig lite när brödet har svalnar.
Här är sconsen serverade med banansmör som pålägg. Där får man automatiskt det mer söta pålägget som många förknippar ihop med scones. Det finns även fler tips på nyttiga pålägg längre ner i inlägget.
Obs! Tänk på att banansmöret bör serveras direkt då det om det får stå bildas som en mörk yta ovanpå, och det kanske inte ser så aptitligt ut. 🙂
Morotsscones – glutenfria – eatclean – vegan
6 små scones
Ingredienser
150 g morötter eko (rivna eller mixade)
0,5 dl bovetemjöl eller durramjöl eko
1,5 dl mandelmjöl eko
2 dl glutenfria havregryn eko
1 tsk fiberhusk
0,5 tsk salt eko
0,5 tsk bikarbonat
2 msk olivolja eller kokosolja eko
1 dl vatten

Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Riv morötterna (eller mixa).
- Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke.
- Blanda sedan ner morötterna.
- Tillsätt olivoljan eller kokosoljan och vattnet och rör runt. Blanda gärna ihop degen med händerna.
- Låt degen vila i 5 minuter.
- Forma degen till 6 bullar med händerna och lägg på en plåt med bakplåtspapper eller smord med kokosolja. Platta till bullarna en aning.
- Grädda bullarna längst ner i ugnen ca 30-35 minuter.
- Servera gärna med spenat, paprika, avokado och/eller annat favorit växtbaserat pålägg. Se även exempel nedan på ett banansmör som kan vara gott att bre på.
Banansmör
Ingredienser
1 banan eko
1 tsk kokosolja eko
Mosa ihop bananen med kokosoljan till en jämn kräm.
Servera smöret direkt då detta smör senare skapar en mörkfärgad yta och då kanske inte ser så aptitligt ut. 🙂
Fler tips på pålägg:
Blåbärssylt – raw
Jordgubbs-hallon och rabarbersylt
Hoppas det ska smaka! 🙂
Se även recept på:
Bananscones

