En slev som häller upp en vegansk och glutenfri nässelsoppa i en skål.

Nässelsoppa med sherry – vegansk och glutenfri

Tänk att det kan bli så gott med sådant man plockat själv i naturen. Idag hittade jag nässlor i en backe och gick tillbaka till platsen med handskar och sax och plockade. De brändes rejält redan nu (fast de inte hunnit bli så stora) så man får vara lite försiktig när man plockar. Jag fick ta på mig tjocka vinterhandskar för det var det jag hade till hands. 😉

För att förvälla nässlorna (jag gjorde detta fast jag tillagade dem direkt) men det är också bra om man vill frysa ner dem till en annan gång.

Gör såhär för att förvälla nässlorna (räknat på ca 1 liter nässlor):

1. Plocka bort stjälkar och rensa nässlorna. Använd handskar.

2. Lägg nässelbladen i en stor bunke eller hink med vatten och rör runt med en gaffel eller slev. Häll sedan av vattnet med ett durkslag.

3. Koka upp 2-3 liter vatten i en stor kastrull med lätt saltat vatten.

4. Lägg ner nässlorna och koka i ca 1 minut.

5. För att behålla så mycket grön färg som möjligt så lägg över nässlorna i en stor bunke med iskallt vatten. Låt kallna en stund och häll sedan över igen med ett durkslag. Skölj med kallt vatten.

6. Krama ur nästan allt vatten ur nässlorna och de är nu klara att användas.

7. Nu kan du antingen frysa in nässlorna, gärna i knytnävsstora portioner så blir de lättare att använda sedan. Eller så använder du nässlorna direkt till exempelvis nässelsoppa. Se recept nedan.

8. Kokvattnet kan sparas till hårinpackning eller annat inom hår- och hudvård (återkommer med mer om detta)

En slev som häller upp en vegansk och glutenfri nässelsoppa i en skål.
En skål med nässelsoppa med smak av sherry. Serverat med en bananscones. Veganskt och glutenfritt.

Recept på nässelsoppa med sherry – vegansk och glutenfri

Nässelsoppa med sherry - vegansk och glutenfri

Portioner 4 PORTIONER
Författare Yvonne Hedberg

Ingredienser

Instruktioner

  • Skölj nässlorna noga, ta bort rötter och grova delar. Du kan även förvälla dom innan (se hur man gör detta i texten ovan).
  • Koka upp hälften av vattnet och salta lite.
  • Lägg i nässlorna och koka ca 5 minuter.
  • Sila av kokvattnet och spar vattnet.
  • Mixa nässlorna fint med en handmixer.
  • Fräs olivolja och bovetemjöl i en kastrull och späd sedan med nässelspadet.
  • Tillsätt buljongen och späd med resten av vattnet. Koka i några minuter.
  • Tillsätt nässlorna och kokosmjölken.
  • Smaka av soppan med sherry och salt.
  • Servera gärna med ett nybakat bröd

Hoppas att ni gillar soppan, här uppskattades den väldigt mycket! 🙂

Nyplockade vilda nässlor.
En hand med en tjock vante som rensar brännande nässlor.
Rensar nässlorna med tjocka vantar på då de redan har börjat brännas.
Nässlor som kokas i en kastrull.
Nässlorna förvälls.
Nässlor som ligger i kallt vatten.
Nässlorna läggs i kallt vatten för att behålla den gröna färgen bättre.
Nässlor som mixas med en handmixer.
Nässlorna mixas med en handmixer.
En vegansk och glutenfri nässelsoppa i en kastrull.
Soppan börjar bli färdig.
Vegansk och glutenfri nässelsoppa i en skål.
Smaklig soppa! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *






*