Perfekt dessert till nyårsmiddagen eller varför inte till en lite festligare nyårsfika. Mandelmusslor med saffran- och hjortronkräm blir inte så överdrivet söta i smaken. En fräsch avslutning på middagen och en fräsch inledning av det nya året helt enkelt. 🙂
Receptet finns bland många andra med i min nya kakbok Fika eatclean vegan
Receptet finns bland många andra med i min nya kakbok “Fika eatclean vegan – för högtider och även annars”
Ett riktigt gott och hälsosamt nytt år önskar jag er alla!
Kram/Yvonne
Mandelmusslor med saffran- och hjortronkräm – glutenfri, eatclean vegan
Ingredienser
3 dl mandelmjöl eko
1 dl rårismjöl eller rismjöl eko
1 tsk fiberhusk
1 tsk koksosocker eko
1 nypa salt eko
1 dl kallpressad kokosolja eko >
3 msk yacon- eller agavesirap raw eko
1 msk vatten
kallpressad kokosolja eko till smörjning av formar
Saffran- och hjortronkräm
2 dl hård krämig kokosgrädde utan tillsatser
1 dl hjortron eko
0,5 pkt saffran eko
Topping
hjortron eko
mynta eko
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Rör ihop mandelmjöl, råris- eller rismjöl, fiberhusk, kokossocker och salt.
- Tillsätt sedan kokosolja, yacon- eller agavesirap och vatten och blanda till en deg.
- Smörj formarna för mandelmusslorna med kokosolja.
- Tryck ut lite deg i varje form i ett jämnt lager även upp på kanterna.
- Ställ sedan mandelmusslorna på en bakplåt.
- Grädda mitt i ugnen i 10–13 minuter tills de har fått en fin ljusbrun färg.
- Vänd ur mandelmusslorna ur formarna när de svalnat något men fortfarande är varma.
Saffran- och hjortronkräm
- Mortla saffranet.
- Rör ihop hård kokosgrädde med saffran och hjortron till ett fint mos.
- Låt stå i kylen en stund för att stelna till igen (ca 30 minuter).
- Klicka ut grädden jämt fördelat på mandelmusslorna och toppa med ett hjortron och en kvist mynta.