Ljuvliga piroger med härligt höstlika smaker.
Vad glad och överraskad man kan bli när ens syster spontant kommer förbi med en stor påse full med egenplockade svart trumpetsvamp och trattkantareller.
Det tog några dagar innan jag hann göra något av dem. Trattisarna förvällde jag och frös in och de svarta tillagade jag direkt. Ingen av svamparna behöver egentligen förvällas, men om man vill tillaga dem vid ett senare tillfälle så är det ett bra sätt för att sedan kunna frysa in dem.
Jag fundera ett tag vad jag skulle hitta på för kul med den svarta trumpetsvampen och kom sedan på den genialiska idén att göra svamppiroger. 🙂
Dessa piroger är både glutenfria och växtbaserade / veganska med en fyllning av svart trumpetsvamp, gröna linser, timjan, vitlök, tamari och spenat. Jag blev riktigt nöjd med smaken! Pirogerna är perfekta att ha med på utflykten, äta som mellanmål eller som buffémat! De kan serveras både varma och kalla.
Receptet är glutenfritt, mjölkfritt, laktosfritt, nötfritt, äggfritt och helt växtbaserat / veganskt.
Recept på piroger med svart trumpetsvamp och spenat – glutenfria och veganska
12-14 små piroger
Ingredienser
Deg
3 dl vatten
1 msk olivolja eko
1 msk fiberhusk
1 dl rårismjöl eller rismjöl eko
1 dl durramjöl eko
1,5 dl ljust bovetemjöl eko
1 tsk salt eko
Fyllning
1 dl gröna linser eko (färdigkokta eller koka egna)
1 st schalottenlök eko
100 g svart trumpetsvamp
40 g färsk spenat eko
1 msk färsk hackad timjan eko
1 pressad vitlöksklyfta eko
1 tsk tamari eko (glutenfri soja)
1 msk olivolja eko (att steka i)
salt och svartpeppar eko
Gör såhär
Degen
Rör ihop alla torra ingredienser och vispa sedan ner vatten och olivolja med en elvisp till en deg. Låt degen stå kylt i minst 15 minuter. Ta fram degen och knåda den lätt. Tillsätt med rismjöl om det behövs. Kavla ut degen och stansa ut små runda former med hjälp av exempelvis en kaffekopp (ca 0,5 cm tjocka) och placera ut på ett bakplåtspapper. Degen kan vara en aning kladdig. Man kan behöva kavla ut igen och stansa några gånger.
Fyllningen
Hacka löken och stek mjuk i olivoljan på svag värme. Skär upp svampen i mindre bitar och tillsätt även den. Rör sedan i linserna, spenaten, tamari, vitlök, timjan och smaka av med lite salt och peppar. Låt puttra några minuter.
Lägg en klick fyllning på ena halvan och vik sedan över den andra halvan så att det blir en halvcirkel. Använd en gaffel för att trycka ihop kanterna. Grädda på 200 grader i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått lite färg.
Goda att äta direkt och går även bra att frysa in och äta senare.
Smaklig måltid! 🙂





