Ett fat med en raw vegansk blåbars cheesecake.

Raw vegansk blåbärs cheesecake

Hej alla fikaälskare!

Förra veckan plockades blåbär ute i skogarna norr om Stockholm.  Det finns hur mycket blåbär som helst just nu. Och även kantareller. Blåbären frystes in för att sedan göra supergoda bakelser i form av raw vegansk blåbärs cheesecake. 

Denna bakelse fullkomligt smälter i munnen och fick väldigt bra betyg både från oss och även från släkten som bjöds hem på fika. 

Om man vill kan man tillsätta lite blåbärspulver och matchapulver, jag testade lite med färgen, men att enbart ha färska blåbär går bra. 

Våra blåbär är riktiga superbär. Det finns gott om flavonoider i blåbär – ett ämne som kan minska risken för flera olika sjukdomar. 


Våra nyttiga blåbär
Blåbär innehåller en rad viktiga mineraler och vitaminer. Bland annat innehåller de magnesium, mangan, kalcium, kalium, järn och B-vitamin. Och så mängder av det viktiga C-vitaminet. Bäret är dessutom fullt av antioxidanter och sägs innehålla mer antocyaniner än något annat livsmedel. Antocyanin är en kraftig antioxidant som ger växter en starkt röd, blå eller violett färg. Det skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar, eftersom de förhindrar att fetter oxiderar i blodet. Dessutom verkar antocyaninet inflammationshämmande, kolesterolsänkande och kärlvidgande. Man tror att antocyanin skyddar ögats a-vitamin från fria radikalier och att det därför motverkar åldersrelaterade ögonsjukdomar. Källa: kurera.se


Receptet är mjölkfritt, laktosfritt, äggfritt, glutenfritt och utan vitt socker. Innehåller nötter. (cashew och valnöt)

Recept på Raw vegansk blåbärs cheesecake

Ingredienser

6 bakelser

Botten
2,5 dl valnötter eko
60 g soltorkade dadlar eko
0,5 tsk kallpressad kokosolja eko
1 nypa salt

Grundfyllning
2,5 dl cashewnötter eko
1 dl kallpressad kokosolja eko
2 msk agavesirap eko
0,5 dl krämig kokosmjölk utan tillsatser
1 krm vaniljpulver eko
1 nypa salt eko

Vita lagret
0,5 dl färska blåbär eko (trycks ner i det vita lagret)

Blåa lagret
0,5 dl färska blåbär eko
1 tsk blåbärspulver eko (om man vill)
1 krm matchapulver eko (om man vill)
1 tsk agavesirap eko
1 krm vaniljpulver eko
1 knivsudd salt eko

Topping
färska blåbär eko
kokoschips eko
färsk mynta eko

Till smörjning av formar
kallpressad kokosolja eko

Ett fat med en raw vegansk blåbars cheesecake.

Gör såhär

Blötlägg cashewnötterna i 2 timmar.
Häll bort vattnet. Se till att dadlarna är urkärnade. 
Mixa alla ingredienser till botten. 
Smörj 6 formar med kokosolja. 
Tryck ner degen till botten jämt fördelat i formarna. 
Mixa sedan ihop ingredienserna till grundfyllningen. 
Dela upp fyllningen i 2 delar. Mixa ihop hälften av
grundfyllningen med det blåa lagret. 
Bred ut de vita lagret (grundfyllningen) ovanpå botten jämt fördelat. 
Pressa ner några blåbär i varje form. 
Bred sedan ut de blå laget jämt fördelat. Mönstra gärna fint genom att dra runt det översta lagret lätt med en gaffel.
Toppa med kokoschips och blåbär. 
Frys i  ca 1,5 timme. 
Tina upp (ca 20-30 minuter), skär ur bakelserna runt kanterna och lyft upp ur formarna, dekorera med färsk mynta och avnjut till fikat. 
Förvaras i kylen och kan frysas.

Smaklig raw vegan blåbärs cheesecake!

Ett fat med en raw vegansk blåbars cheesecake.
En form med en raw veganska blåbärs cheesecakes.
Ett fat med en raw vegansk blåbars cheesecake.
2+

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*