Vegansk fika, dessert och godis

Cheesecake Bakelser Med Blåbär – Rawfood – Underbara

Förra veckan plockades blåbär ute i skogarna norr om Stockholm.  Det finns hur mycket blåbär som helst just nu. Och även kantareller. Blåbären frystes in för att sedan göra supergoda bakelser i form av vegansk blåbärs cheesecake – rawfood. 

Dessa cheesecake bakelser är helt underbara och fullkomligt smälter i munnen. De fick väldigt bra betyg både från oss och även från släkten som bjöds hem på fika.

Om man vill kan man tillsätta lite blåbärspulver och matchapulver, jag testade lite med färgen, men att enbart ha färska blåbär går bra. 

Våra blåbär är riktiga superbär. Det finns gott om flavonoider i blåbär – ett ämne som kan minska risken för flera olika sjukdomar. 

Våra nyttiga blåbär
Blåbär innehåller en rad viktiga mineraler och vitaminer. Bland annat innehåller de magnesium, mangan, kalcium, kalium, järn och B-vitamin. Och så mängder av det viktiga C-vitaminet. Bäret är dessutom fullt av antioxidanter och sägs innehålla mer antocyaniner än något annat livsmedel. Antocyanin är en kraftig antioxidant som ger växter en starkt röd, ler violett färg. Det skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar, eftersom de förhindrar att fetter oxiderar i blodet. Dessutom verkar antocyaninet inflammationshämmande, kolesterolsänkande och kärlvidgande. Man tror att antocyanin skyddar ögats a-vitamin från fria radikalier och att det därför motverkar åldersrelaterade ögonsjukdomar. 

Receptet på Cheesecake bakelserna är veganskt, mjölkfritt, laktosfritt, äggfritt, glutenfritt och utan vitt socker (sockerfritt). Innehåller nötter. (cashew och valnöt)

Recept på cheesecake bakelser med blåbär – rawfood – underbara

Inga betyg än
Måltid Vegansk fika, dessert och godis
Portioner 6 bakelser

Ingredienser
  

Botten

  • 2,5 dl valnötter
  • 1 dl torkade dadlar (1 dl = cirka 60 g)
  • 0,5 tsk kallpressad kokosolja
  • 1 nypa salt

Grundfyllning

Vita lagret

  • 0,5 dl färska blåbär (trycks ner i det vita lagret)

Blåa lagret

  • 0,5 dl färska blåbär
  • 1 tsk blåbärspulver (om man vill)
  • 1 krm matchapulver (om man vill)
  • 1 tsk agavesirap
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 knivsudd salt

Topping

  • färska blåbär
  • kokoschips
  • färsk mynta

Till smörjning av formar

  • kallpressad kokosolja

Instruktioner
 

  • Blötlägg cashewnötterna i 2 timmar. Häll bort vattnet.
  • Se till att dadlarna är urkärnade. Mixa alla ingredienser till botten.
  • Smörj 6 formar med kokosolja.
  • Tryck ner degen till botten jämt fördelat i formarna.
  • Mixa sedan ihop ingredienserna till grundfyllningen.
  • Dela upp fyllningen i 2 delar. Mixa ihop hälften av grundfyllningen med det blåa lagret.
  • Bred ut de vita lagret (grundfyllningen) ovanpå botten jämt fördelat.
  • Pressa ner några blåbär i varje form.
  • Bred sedan ut de blå laget jämt fördelat. Mönstra gärna fint genom att dra runt det översta lagret lätt med en gaffel.
  • Toppa med kokoschips och blåbär. 
  • Frys i  ca 1,5 timme. 
  • Tina upp (cirka 20-30 minuter), skär ur bakelserna runt kanterna och lyft upp ur formarna, dekorera med färsk mynta och avnjut till fikat.
  • Förvaras i kylen och kan frysas.
Har du provat receptet?Låt oss veta hur det var!
Ett fat med en raw vegansk blåbars cheesecake.
Ett fat med en raw vegansk blåbars cheesecake.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betygsätt receptet





Du kanske också gillar...