Vegansk fika, dessert och godis

Vegansk, sockerfri och glutenfri jordgubbstårta – supergod

Denna jordgubbstårta blir verkligen supergod!

Tårtan är glutenfri, vegansk, nötfri och sockerfri.  Den är gjord på bland annat kikärtsägg, havre- eller durramjöl och pofiber. Smaken av kikärtor slår inte igenom alls och tårtan blir verkligen jättegod. Fyllning 2 och toppingen kan man ändra eller blanda hur man vill med exempelvis banan, päron, hallon eller blåbär.

Det passar perfekt att arbeta fram recept till min nya kakbok nu när man ska ha kalas; mycket gott att bjuda på om man säger så. 🙂

Recept på vegansk, sockerfri och glutenfri jordgubbstårta – supergod

8–10 BITAR (SPRINGFORM MED LÖSTAGBAR KANT, 20 CM)

Ingredienser

Botten
2 dl kikärtsspad eko
1,5 dl sötin eko
0,5 tsk vaniljpulver
1 nypa salt

1,5 dl glutenfritt havremjöl eller durramjöl eko
1 dl pofiber
1 tsk fiberhusk/psylliumfröskal
1 tsk bikarbonat

Fyllning 1 Vaniljkräm
1,5 dl vispbar växtbaserad glutenfri grädde eko
0,5 msk majsmjöl eko
1,5 tsk sötin
1 tsk vaniljpulver eko

Fyllning 2
färska skivade jordgubbar eko

Garnering
Vispbar växtbaserad glutenfri grädde eko
0,5 tsk sötin
färska jordgubbar

Dekoration (om man vill)
Citronmeliss eko eller mynta eko

Gör såhär


Botten
Vispa kikärtsspad, sötin, salt och vaniljpulver till en marängsmet med en elvisp. Vispa tills kikärtsmarängen blir fluffig och tills bunken kan vändas upp och ned utan att marängen rör sig. Detta kan ta mellan ca 5–10 minuter lite beroende på hur effektiv vispen är.

Blanda ihop alla övriga ingredienser till botten i en bunke. Rör försiktigt ner mjölblandningen i kikärtsmarängen med en slickepott till en jämn smet, behåll så mycket luft som möjligt.

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj formen och fördela smeten jämt med en slickepott. Låt kakan stå till sig i 10 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Låt kakan svalna under bakduk och ta sedan loss kanterna på formen och låt kakan kallna helt i kylskåp.

Skär kakan i 2 delar. Använd en brödkniv och skär försiktigt runtom för att sedan komma in mot mitten. Använd en stekspade för att lyfta. Lägg den understa delen på ett serveringsfat.

Fyllning 1 Vaniljkräm
Vispa alla ingredienser till vaniljkrämen till en fluffig grädde och bred på den understa delen. Skölj och snoppa av jordgubbarna till både fyllningen och garneringen. Skiva jordgubbarna till fyllningen. Välj ut och lägg undan de finaste till garneringen. Fördela sedan ut de skivade jordgubbarna jämt över vaniljkrämen. Lägg på den översta delen av botten.

Fyllning 2 och garnering
Vispa grädden fluffig med sötin. Ställ in i kylen en stund. Bred på grädden runtom och ovanpå. Man kan också spritsa grädden om man vill ha en ännu snyggare tårta. Fördela jordgubbarna ovanpå.

Dekoration
Dekorera med lite citronmeliss eller mynta om man vill.

Smaklig jordgubbstårta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Du kanske också gillar...