Rödbetsbröd med valnötter – glutenfri vegan

Startade denna dag med några skivor av detta underbara och hälsosamma bröd. Rödbetor är en riktigt hälsobomb så varför inte baka bröd med dem också. Idag toppades brödet med bananskivor, vegan bredbar och spenat, se fler exempel på topping längre ner i inlägget.

Detta är ett riktigt gott bröd med bland annat rödbetor, havre, valnötter och rosmarin som liknar ett recept jag fick nys på under min hälsokockutbildning hos duktiga Ulrika Hoffer som även driver bloggen ulrikahoffer.se.


Lite info om rödbetor
Rödbetor hjälper till att balansera och reglera blodtrycket, är bra för immunförsvaret, har anti-inflammatoriska egenskaper, sänker det onda kolesterolet, förbättrar konditionen genom att underlätta syreupptagningsförmågan, minskar infektionsrisken, innehåller mycket fibrer som får fart på tarmarna – det höjer blodsockernivån långsammare vilket ger en mer balanserad energinivå. Du känner dig mättare längre och blir inte lika sugen på sötsaker, förebygger förstadium till diabetes genom att nitrater omvandlas till kväveoxid som vidgar blodkärlen och gör att kroppen behöver mindre syre för att fungera.
Källa: alltommat.se




Receptet är veganskt, glutenfritt, mjölkfritt, äggfritt och laktosfritt.

Hoppas det ska smaka!

Recept på rödbetslimpa med valnötter

Ingredienser

1 limpa

4 dl vatten
25 g jäst
1 msk raw agavesirap eko eller yaconsirap eko
1 msk fiberhusk
0,5 msk salt
250 g rödbetor eko (motsvarar ca 3 st)
4 kvistar rosmarin eko (bladen)
1 dl valnötter eko
2 dl majsmjöl eko
3 dl glutenfria havregryn eko
1 dl ljust bovetemjöl eko

Rödbetsbröd ligger på en skärbräda.

Gör såhär

Skölj och skär bort fula kanter på rödbetorna. Väg upp och mixa dem sedan i en matberedare eller riv dem med ett rivjärn.

Rör ut jästen i vattnet, tillsätt agave- eller yaconsirap. Vispa ner fiberhusk jämt så att det inte blir klumpar. Rör sedan ner salt och mixade (eller rivna) rödbetor.

Mixa sedan havregrynen till ett fint mjöl tillsammans med färska rosmarinblad i en matberedare.

Tillsätt havremjölet och den mixade rosmarinen samt majsmjöl, valnötter och bovetemjöl och rör ihop.

Häll upp degen i en brödform klädd med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.

Värm ugnen till 175 grader och grädda limpan i 60 minuter.

Låt svalna under bakduk innan det skärs upp.

Servera gärna med uppskivad avokado och grönsaker, exempelvis paprika eller tomat, och kanske med ett växtbaserat margrin. Du kanske även vill prova att göra ditt egna hemmagjorda margarin .

Kolla in dessa pålägg:
Cashewost
2 varianter av avokadosmör
Hemmagjort margarin

Önskar er en fortsatt fin dag!

Rödbetsbröd ligger på en skärbräda.
Rödbetsbröd ligger på en skärbräda.
Rödbetsbröd ligger på en skärbräda.
Rödbetsbröd ligger på en skärbräda.
3+